OPP: Oslo Børs åpner opp mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
OPP: Oslo Børs åpner opp mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Oljeaksjene fyker opp på Oslo Børs

Én aksje raser over 10 prosent etter ferske nyheter.

(Hegnar.no:) Kraftig oppgang i oljeprisen og «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina løfter stemningen på Oslo Børs.

Etter knappe 25 minutters handel står hovedindeksen i 879,49, opp 2,15 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 654 millioner kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen er mandag morgen opp 4,76 prosent til 62,29 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 5,01 prosent til 53,48 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 58,22 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Oljeprisen har dermed styrket seg kraftig over helgen, og er opp over 4 dollar per fat.

Forventninger om at det tas en beslutning om produksjonskutt på Opec-møtet i slutten av uken, «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina, samt produksjonskutt i Alberta i Canada, bidrar ifølge TDN Direkt til oppgangen.

Saudi-Arabia og Russland ble i helgen enige om å forlenge det nåværende Opec/ikke-Opec-samarbeidet utover den opprinnelige avtalen som utgår ved nyttår, men de to partene har ennå ikke bekreftet noen nye produksjonskutt.

Se også: Oljeprisen smeller opp på enighet mellom Russland og Saudi-Arabia

Se også: Har oljeprisen bunnet ut?

Se også: Forvent et oljebullish samarbeid

Likevel forventer analytikere ifølge TDN Direkt at det vil komme et kutt, og ifølge Reuters forventes det at dette vil være på 1-1,4 millioner fat pr dag, sammenlignet med produksjonsnivåene i oktober.

«Forventningen er et koordinert kutt for å redusere et marked med overtilbud og å tilpasse seg langsommere vekst i etterspørselen», skriver analytikerne i Fitch Solutions, ifølge nyhetsbyrået.

UOB Bank skriver i en oppdatering at «det er økte forventninger til enighet om visse produksjonskutt mellom Russland og Opec den 6. desember», ifølge TDN Direkt.

USA og Kina ble under helgens G20-møte enige om å ikke røre tollsatsene på 90 dager for å gi rom for handelsdialog.

Morgan Stanley mener dette kom som en overraskelse.

«Avtalen om å fortsette samtalene i 90 dager hvor tariffene settes på hold er en «oppsideoverraskelse»», skriver analytikerne i en oppdatering, ifølge TDN Direkt.

Videre skriver meglerhuset at de ser «en liten opside på vekstutsiktene for 2019».

Se også: G20 kom i skyggen av G2

Ellers støttes oljeprisen ifølge nyhetsbyrået av nyheter om at den kanadiske provinsen Alberta fra 1. januar vil tvinge oljeprodusenter til et kutt på 8,7 prosent, tilsvarende 325.000 fat per dag, for å håndtere flaskehalsene som har ledet til oppbygging i råoljelagre. Den meste av oljen som produseres i Alberta eksporteres til USA.

Equinor stiger 3,69 prosent til 207,90 kroner. Aker BP er opp 5,75 prosent til 257,60 kroner, og DNO klatrer 5,37 prosent til 15,21 kroner.

Borr Drilling er opp 6,67 prosent til 28,80 kroner. Subsea 7 styrkes 5,04 prosent til 97,20 kroner, TGS er opp 5,29 prosent til 253,00 kroner, og PGS klatrer 6,15 prosent til 19,50 kroner.

Fersk guiding

En av de få aksjene som faller mandag morgen er Nordic Semiconductor, som har sluppet en fersk guiding.

Ifølge meldingen venter selskapet nå inntekter i andre halvår 2018 på om lag 140 millioner dollar, og en bluetooth-vekst på 5-7 prosent. Tidligere har selskapet guidet en omsetning i den lavere delen av intervallet 150-160 millioner dollar og en bluetooth-vekst på 20-25 prosent.

Nyheten sender aksjen ned 10,86 prosent til 34,05 kroner.

ndre økonominyheter:
Dette forklarer hoppet i oljeprisen
IT-aksjer i fritt fall