Oljearbeidere løper fire ganger så høy riskiko for spiserørskreft

Har også doblet risiko for blodkreft og beinmargskreft, viser forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): — Jobber du med produksjon av råolje og naturgass har du opp til fire ganger så høy risiko for å få spiserørskreft enn andre i den yrkesaktive befolkningen, sier postdoktor Jorunn Kirkeleit ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.

UventetKirkeleit har nylig publisert en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine, skriver nettavisen for universitetet, På Høyden.

- Vi fokuserte på spiserørskreft etter innspill fra svenske forskere som mistenkte at denne krefttypen kan ha sammenheng med kjemiske stoffer i arbeidsmiljøet. Men vi ventet ikke å finne en så betydelig økning i risiko for spiserørskreft hos oljearbeidere sammenliknet med andre yrkesgrupper, sier Kirkeleit til Dagbladet.

I studien sammenlikner hun krefthyppighet mellom 25.000 offshorearbeidere og 280.000 andre yrkesaktive i perioden 1981 til 2003.

- Det ser ut som om økningen i spiserørskreft kan ha sammenheng med kjemikaliene oljearbeidere er blitt utsatt for i Nordsjøen. Man bør likevel være forsiktig med å tolke forskningsresultatene. Spiserørskreft er en sjelden kreftform, og i vårt tallmateriale er det snakk om få tilfeller, sier Kirkeleit.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer