Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljearbeidere løper fire ganger så høy riskiko for spiserørskreft

Har også doblet risiko for blodkreft og beinmargskreft, viser forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): — Jobber du med produksjon av råolje og naturgass har du opp til fire ganger så høy risiko for å få spiserørskreft enn andre i den yrkesaktive befolkningen, sier postdoktor Jorunn Kirkeleit ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.

Uventet
Kirkeleit har nylig publisert en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine, skriver nettavisen for universitetet, På Høyden.

- Vi fokuserte på spiserørskreft etter innspill fra svenske forskere som mistenkte at denne krefttypen kan ha sammenheng med kjemiske stoffer i arbeidsmiljøet. Men vi ventet ikke å finne en så betydelig økning i risiko for spiserørskreft hos oljearbeidere sammenliknet med andre yrkesgrupper, sier Kirkeleit til Dagbladet.

I studien sammenlikner hun krefthyppighet mellom 25.000 offshorearbeidere og 280.000 andre yrkesaktive i perioden 1981 til 2003.

- Det ser ut som om økningen i spiserørskreft kan ha sammenheng med kjemikaliene oljearbeidere er blitt utsatt for i Nordsjøen. Man bør likevel være forsiktig med å tolke forskningsresultatene. Spiserørskreft er en sjelden kreftform, og i vårt tallmateriale er det snakk om få tilfeller, sier Kirkeleit.

Fra tidligere er det rapportert at spiserørskreft forekommer hyppigere blant raffineriarbeidere, feiere og pumpemenn på bensinstasjoner.

OLJEFORSKER: Postdok Jorunn Kirkeleit ved Universitetet i Bergen har funnet overrepresentasjon av tre krefttyper blant norske oljearbeidere. Foto: UiB
OLJEFORSKER: Postdok Jorunn Kirkeleit ved Universitetet i Bergen har funnet overrepresentasjon av tre krefttyper blant norske oljearbeidere. Foto: UiB Vis mer

En tidligere studie fra Universitetet i Bergen har slått fast at oljearbeidere løper dobbelt så høy risiko for blodkreft og beinmargskreft sammenliknet med andre yrkesgrupper.

- Stor betydning
- Vi har funnet overrepresentasjon hos oljearbeidere for disse tre krefttypene. Det betyr ikke nødvendigvis at de ikke kan være mer utsatt for også andre krefttyper, men det har vi altså ikke funnet. Et problem i studien vår er at oljearbeiderne er inndelt i veldig grove grupper, forklarer Jorunn Kirkeleit.

Dagbladet har i en årrekke satt fokus på norske oljearbeidere som har fått ulike krefttyper og giftskader som de mener har sammenheng  med giftige kjemikalier de ble eksponert for på oljeplattformene. Jan Terje Biktjørn fra Kvinesdal er knutepunkt i en stor gruppe tidligere oljearbeidere fra Ekofisk som nå har gått til sak i USA mot tidligere arbeidsgiver ConocoPhillips.

Biktjørn gleder seg over at forskningen finner nye sammenhenger mellom kjemikalieeksponering og sykdom.

- Blodkreft og beinmargskreft er blant flere krefttyper som folk i skadegruppa er rammet av. Nye studier som knytter sykdom til kjemikalieeksponering kan ha stor betydning for folk som sliter med å nå fram med sine krav, sier Biktjørn til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media