Oljeavtalen har sikret Australia milliarder av kroner. Nå sies den opp

340 milliarder står på spill. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Øst-Timor sier opp oljeavtalen med Australia, som har innebåret en deling av inntektene fra olje- og gassutvinning i omstridt farvann i Timor-stredet.Avtalen fra 2006 har i praksis sikret Australia milliarder av kroner i inntekter fra utvinning som har funnet sted på Øst-Timors side av midtlinjen mellom de to land.

Drøyt 340 milliarder kroner i årlige inntekter fra olje- og gassutvinning på Greater Sunrise-feltet står på spill, og avtalen som har sikret Australia rett til halvparten av inntektene har lenge vært omstridt.

Australske myndigheter medgir at Øst-Timor nå er i sin fulle rett til å si opp avtalen.

- Den australske regjeringen tar ønsket til etterretning og anerkjenner at Øst-Timor har rett til å avslutte avtalen, heter det i en kunngjøring.

Avtalen vil bli opphevet om tre måneder, og det skal deretter innledes forhandlinger om en permanent grensetrekking mellom Øst-Timor og Australia.

Øst-Timor krever at midtlinjeprinsippet skal legges til grunn, noe som vil sikre landet store inntekter de fram til i dag har måttet dele med Australia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer