Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeavtalen har sikret Australia milliarder av kroner. Nå sies den opp

340 milliarder står på spill. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øst-Timor sier opp oljeavtalen med Australia, som har innebåret en deling av inntektene fra olje- og gassutvinning i omstridt farvann i Timor-stredet.

Avtalen fra 2006 har i praksis sikret Australia milliarder av kroner i inntekter fra utvinning som har funnet sted på Øst-Timors side av midtlinjen mellom de to land.

Drøyt 340 milliarder kroner i årlige inntekter fra olje- og gassutvinning på Greater Sunrise-feltet står på spill, og avtalen som har sikret Australia rett til halvparten av inntektene har lenge vært omstridt.

Australske myndigheter medgir at Øst-Timor nå er i sin fulle rett til å si opp avtalen.

- Den australske regjeringen tar ønsket til etterretning og anerkjenner at Øst-Timor har rett til å avslutte avtalen, heter det i en kunngjøring.

Avtalen vil bli opphevet om tre måneder, og det skal deretter innledes forhandlinger om en permanent grensetrekking mellom Øst-Timor og Australia.

Øst-Timor krever at midtlinjeprinsippet skal legges til grunn, noe som vil sikre landet store inntekter de fram til i dag har måttet dele med Australia.

Norge har lenge bistått Øst-Timor i forvaltningen av olje- og gassressursene, noe som blant annet har resultert i at det lille landet nå har et oljefond etter norsk modell.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling