Oljeavtalen har sikret Australia milliarder av kroner. Nå sies den opp

340 milliarder står på spill. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øst-Timor sier opp oljeavtalen med Australia, som har innebåret en deling av inntektene fra olje- og gassutvinning i omstridt farvann i Timor-stredet.

Avtalen fra 2006 har i praksis sikret Australia milliarder av kroner i inntekter fra utvinning som har funnet sted på Øst-Timors side av midtlinjen mellom de to land.

Drøyt 340 milliarder kroner i årlige inntekter fra olje- og gassutvinning på Greater Sunrise-feltet står på spill, og avtalen som har sikret Australia rett til halvparten av inntektene har lenge vært omstridt.

Australske myndigheter medgir at Øst-Timor nå er i sin fulle rett til å si opp avtalen.

- Den australske regjeringen tar ønsket til etterretning og anerkjenner at Øst-Timor har rett til å avslutte avtalen, heter det i en kunngjøring.

Avtalen vil bli opphevet om tre måneder, og det skal deretter innledes forhandlinger om en permanent grensetrekking mellom Øst-Timor og Australia.

Øst-Timor krever at midtlinjeprinsippet skal legges til grunn, noe som vil sikre landet store inntekter de fram til i dag har måttet dele med Australia.

Norge har lenge bistått Øst-Timor i forvaltningen av olje- og gassressursene, noe som blant annet har resultert i at det lille landet nå har et oljefond etter norsk modell.

(NTB)