Oljeberedskapen skal vurderes på nytt

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sier at hele strukturen på oljevernberedskapen må vurderes på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FEDJE (Dagbladet): Hun kom sammen med fungerende fiskeriminister Dag Terje Andersen til Bergen og Fedje i dag for å bli informert om skipsforliset og oljeforurensningen.

Etter å ha blitt informert av Kystverket, kom de til Fedje. Der møtte de miljøkriger Kurt Oddekalv fra Miljøvernforbundet og lokale politikere.

- Risiko-område

- Jeg har gitt dem beskjed om at vi mangler utstyr, at det ble ringet inn mange tonn råolje, men at ingen kom for å suge det opp. Da lensa røk, drev olja ut i fjorden igjen, sier ordfører Erling Walderhaug.

- Vi skal evaluere alt som har skjedd i forbindelse med dette forliset. Regjeringen vil se på hele strukturen på beredskapen langs kysten. Det er klart Fedje er et sentralt risiko-område, men det finnes flere slike langs kysten, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Ingen løfter

Dag Terje Andersen sier at spørsmålene om mangelfull beredskap på Fedje må bli besvart.

- For det første er det sterkt å se hva ulykken har ført til her på Fedje. Akkurat nå er det viktigst at alt begynner å fungere som det skal her og andre steder hvor oljen kan ha rent på land. Vi er opptatt av at det må være gode kommunikasjonslinjer mellom Kystverket og folket ute på øyene. Forøvrig skal vi vurdere hele deponisystemet for beredskapsutstyr langs kysten. Vi kan ikke gi løfter nå om at hovedeponiet skal flyttes hit, men de bør i allefall få mer og bedre utstyr her, sier fungerende fiskeriminister Andersen.

Oljeberedskapen skal vurderes på nytt

- Kunne vært verre

De to statsrådene sier de er opptatt av at ikke bare oljevernberedskapen fungerer etter intensjonene, men også at skipstrafikken blir stadig mer sikker, at lostjenesten fungerer og at det beste utstyret er tilgjengelig når ulykkene skjer.

- Det er klart at dette hadde blitt adskillig verre om det hadde vært en oljetanker som gikk på grunn og begynte å lekke olje fra lagertankene, sier Dag Terje Andersen.

FIKK SE ELENDIGHETA: Miljøvernminister Helen Bjørnøy og fungerende fiskeriminister Dag Terje Andersen ble vist rundt på Fedje i dag.