Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeblokade neste uke

BRUSSEL: En oljeblokade mot Jugoslavia kan tre i kraft allerede i midten av neste uke, opplyser EU-kommisjonen. Norge stiller seg positivt til en blokade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forbudet kan være på plass innen tirsdag eller onsdag i neste uke, sa EU-kommisjonens talsmann Nigel Gardner på kommisjonens daglige pressebriefing torsdag. Det var ventet at kommisjonen ville vedta forslaget senere på dagen. Forbudet vil bli formelt vedtatt av EUs utenriksministre på et møte i Luxembourg mandag.

Vedtaket vil blokkere salg og leveranse av olje og oljeprodukter fra EU-land til Serbia og Montenegro, opplyste Gardner.

EU forventer at også EØS-land som Norge og Island, samt Jugoslavias naboland, slutter opp om forbudslinjen.

Oljeblokaden vil også bli et tema under NATO-toppmøtet i Washington i helga.

Norge positivt

Norge er i gang med å vurdere det rettslige grunnlaget for en oljeblokade, men noen avgjørelse er foreløpig ikke tatt.

- Vi stiller oss positivt, men må først avklare lovgrunnlaget for et oljeforbud, sier pressetalskvinne Hanne Marie Kaarstad i Utenriksdepartementet til NTB.

En avgjørelse vil trolig ikke foreligge før tidligst i neste uke. Det er foreløpig uvisst hvilke konsekvenser et eventuelt norsk forbud får for norskeide tankskip under bekvemmelighetsflagg.

- Vi ser på alle aspekter, men har foreløpig ikke foretatt noen avgrensing, sier Kaarstad.

Norge har verdens nest største tankskipsflåte. En stor del av den seiler under bekvemmelighetsflagg.

Norske myndigheter er ikke kjent med at norskeide tankskip har levert olje til Jugoslavia etter at NATO-bombingen tok til 24. mars.

- Vi har undersøkt saken, og så langt vi har oversikt er vi ikke kjent med slike leveranser, sier Kaarstad.

Tette smutthull

EU-forbudet vil unnta olje til humanitære formål. Slike oljeleveranser skal overvåkes av Røde Kors og FNs flyktningebyrå, UNHCR.

Bortsett fra det, legger EU-vedtaket opp til å tette andre smutthull, for å hindre salg av olje via andre land eller andre kanaler, opplyste Gardner.

Montenegro, Serbias lillebror i den jugoslaviske føderasjonen, ba torsdag om å bli unntatt fra oljeblokaden. Landet har oljereserver for to måneders forbruk, men de er bare for bruk i Montenegro, sier landets industriminister Vojin Djukanovic i et avisintervju.

Den reformvennlige regjeringen i Montenegro er i sterk konflikt med Slobodan Milosevc' regime. Men Jugoslavias eneste innskipningshavn for olje er i den montenegrinske havnebyen Bar. En blokade som ikke også omfattet Montenegro ville derfor blitt svært vanskelig å kontrollere og håndheve.

Lite fra naboland

I tillegg har Serbia vært avhengig av olje via rørledning gjennom Kroatia eller Ungarn, eller fraktet på lekter på Donau. Ødeleggelsen av broer og jernbanelinjer og anslagene mot elvetrafikken på Donau har redusert handel og transport til så godt som ingenting.

NATO-landet Ungarn vedgikk torsdag at noen private leverandører hadde solgt olje til Serbia, men at det var snakk om små mengder. Ungarn har tidligere sagt at de ikke leverer olje til Jugoslavia.

Bulgaria har også erklært at de vil støtte en oljeblokade mot Jugoslavia, fordi det kan bidra til en raskere slutt på krigen i nabolandet.

(NTB-Reuters-AFP)