Oljebonanza!

bonanza

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

220 kroner fatet! Det var prisen aktørene i oljemarkedet var villige til å betale for nordsjøolje i går ettermiddag. Vi må helt tilbake til oktober 1990 for å finne like høye priser.

Restad kan juble

Og dermed strømmer pengene inn i statskassa i et tempo knapt noen våget drømme om for bare få måneder siden. I nasjonalbudsjettet anslår regjeringen at oljeprisen i år vil havne på 125 kroner fatet i gjennomsnitt, foreløpig ser det ut som om den er i ferd med å ta grundig feil.

Og takk for det, vil nok finansminister Gudmund Restad si. Dagens pris betyr ekstrainntekter av helt eventyrlig størrelse. En økning i oljeprisen på én krone gjennom året, betyr nærmere én milliard ekstra i statskassa.

90 milliarder

Med andre ord: Skulle gjennomsnittsprisen på olje havne rundt dagens nivå, kan landets finansminister i år se fram til en ekstrainntekt for landet på om lag 90 milliarder kroner.

Men knapt noen er mer vant til å kjøre berg-og-dal-bane enn aktørene i oljemarkedet. Vi skal ikke mer enn et knapt år tilbake for å finne oljepriser ned mot fattige 74 kroner fatet. Siden den gangen har pilen pekt én vei.

Den fantastiske prisutviklingen for verdens oljeprodusenter skyldes mer enn noe annet OPEC. Organisasjonen har vist at den har styrke til å ta kontroll over markedet og produksjonen.

Dette, sammen med kuldebølge i USA, har dratt oljeprisen opp til et rekordnivå vi ikke har sett siden Golfkrigen.

Børsen og krona

Stigende oljepris og synkende renter er også god smøring for andre deler av norsk økonomi. Oslo Børs nærmer seg ny rekord. Vi er nå bare to og en halv prosent unna tidenes toppnotering på børsen.

Samtidig stiger verdien av den norske krona. I går var det mulig å kjøpe en euro for 8 kroner og 4 øre. Billigere har det aldri vært.