Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljeboring på Jan Mayen i 2020

Det tror oljedirektoratet. Onsdag reiser staten på oljetokt til i Arktis. Olje- og energistatsråd Terje Riis-Johansen (Sp) vil at Stortinget bestemmer seg inne fire år.

OSLO  20090921.
Olje- og energiminister Terje Riis Johansen under åpningen av seminaret om åpningsprosessen for havområdene ved Jan Mayen. Prosessen er første steg for å kunne kartlegge grunnlaget for petroliumvirksomhet i området. Seminaret fant sted i departementets lokaler i Oslo mandag.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
OSLO 20090921. Olje- og energiminister Terje Riis Johansen under åpningen av seminaret om åpningsprosessen for havområdene ved Jan Mayen. Prosessen er første steg for å kunne kartlegge grunnlaget for petroliumvirksomhet i området. Seminaret fant sted i departementets lokaler i Oslo mandag. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er realistisk å bore etter olje og gass utenfor Jan Mayen i 2020, men i dag mangler vi teknologien og det kan ta ennå lengre tid før feltene er kommersielt driveverdige, sier oljedirektør Bente Nyland til Dagbladet, under et seminar om vulkanøyas mulige «petroframtid» i dag.

- Ekstremleting
Vert for arrangementet var olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), som onsdag reiser til Jan Mayen med fagmiljøer og pressen.

Der skal han se på mulighetene for petroleumsutvinning utenfor øya, som ligger rundt 850 kilometer nordvest for Lofoten i Nordland og 550 kilometer øst for Island.

- Resultater fra seismikk kan foreligge om tre år. Dette blir ekstremleting for oljebransjen. Det tøffeste norsk oljenæring har gjort noen sinne, sier Nyland.

Vet for lite
Statsråden ønsker å ha en konsekvensutredning klar om tre år, men før den tid må det hentes inn store mengder kunnskap.

Både forskere, petroleumsnæringen, naturforvaltere og Oljedirektoratet sa under seminaret at de vet for lite og de siste norske seismikkprøvene ble gjort i 1980.

Norsk Polarinstitutt har ikke drevet aktiv forskning på Jan Mayen siden 1987, da instituttet kom med en samlerapport om Jan Mayen.

- Det er kritisk avgjørende at vi får samlet inn data nå så raskt som mulig, dersom en konsekvensutredning skal være ferdig om tre år, sier direktør ved Norsk polarinstitutt, Jan- Gunnar Winther, til Dagbladet.
 
Starter i høst
Island har både i 2001 og 2008 drevet kommersiell seismikk i sine havområder øst for øya og åpnet i januar for oljeutvinning.

Islendingene, som er hardt rammet av finanskriseen, vil dele ut de første konsesjonene allerede i høst.

VIKTIG UNDER DEN KALDE KRIGEN: Navigasjonssystemet Loran C ble bygd ut og her ligger en stasjon på Jan Mayen. I dag bor det rundt 30 personer på øya, ingen er fastboende. Foto: Torbjørn Kjosvold/Scanpix
VIKTIG UNDER DEN KALDE KRIGEN: Navigasjonssystemet Loran C ble bygd ut og her ligger en stasjon på Jan Mayen. I dag bor det rundt 30 personer på øya, ingen er fastboende. Foto: Torbjørn Kjosvold/Scanpix Vis mer

- Noen snakker om funn på størrelse med Troll-feltet, sier Nyland, som understreker at det per i dag ikke er mulig å regne ut potensialet for petroleumsutvinning utenfor Jan Mayen, på grunn av gamle og unøyaktige data.

Frykter for miljøet
Natur og Ungdom reagerer på at olje- og naturverdier skal utredes samtidig.

- Fra Lofoten og Vesterålen ser man at det er pøst på med på med penger til seismikkundersøkelser, men forskningen på havmiljøet er ikke fullfinansiert, sier leder Ingeborg Gjærum.

I Bellona er de ikke optimister, verken for miljøet eller for oljenæringen.

- Sjansen for petroleumsvirksomhet på Jan Mayen er eksepsjonelt liten. Vi snakker om et tidsperspektiv der vi må se på klima som en avgjørende betingelse. Kan skje vi i framtida må fase ut alt forbruk av fossil energi. Å sette i gang virksomhet med dette tidsperspektiv blir som et veddemål med klimapolitikken. Vinner klimaet så er det ikke bruk for denne olja i 2050, mener Holm.

- Jeg mener man har funnet et område som er enda drøyere enn dem vi sloss om fra før, sier Bellona-nestlederleder Magnus Holm.

Avviser å gi opp Lofoten
Også i Oljenæringen mener de kunnskapen er mangelfull.

- Tidshorisontene er lange og det skal tettes flere kunnskapshull. Det er umulig å svare på når man er klar, sier direktør i Oljeindustriens landsforening, Per Terje Vold.

Vold mener at Russland og Islands engasjement for oljeutvinning i arktiske strøk gjør at Norge må følge etter. Han avviser at regjeringen ved å åpne havområdene rundt Jan Mayen kan stagge oljenæringens ønsker om oljeutvinning i Barentshavet.

2020: Oljedirektør Bente Nyland mener første brønnen utenfor Jan Mayen kan bores om 11 år. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
2020: Oljedirektør Bente Nyland mener første brønnen utenfor Jan Mayen kan bores om 11 år. Foto: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer

- Det å sette dette opp mot Lofoten og Vesterålen er fullstendig ulogisk, sier Vold.

Naturreservat
Direktoratet for naturforvaltning har forelagt miljøverndepartementet et verneforslag, der mesteparten av den 377 kvadratkilometer store øya blir foreslått som naturreservat. Unntaket er en smal stripe der meteorologistasjonen, flyplassen og Loran C-stasjonen.

Etter dialog med Oljedirektoratet er det også satt av arealer til en oljeinstallasjoner og en framtidig stasjon for oljevernberedskap.

FRYKTER FOR MILJØET: Leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FRYKTER FOR MILJØET: Leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
TROR OLJE GÅR UT PÅ DATO: Marius Holm fra Bellona. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
TROR OLJE GÅR UT PÅ DATO: Marius Holm fra Bellona. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media