Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljebransjen smisket med Russlands statsminister

Hydro og Statoil kjemper om olje-aksjer i Barenthavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil komme en nærmere vurdering i april om tilbudene for selskapene som ønsker å delta på Shtokman-feltet, sa Russlands statsminister Mikhail Fradkov da han sammen med statsminister Jens Stoltenberg besøkte Hydros landanlegg for gassen fra Ormen Lange-feltet tirsdag.

Både Hydro og Statoil ønsker å delta i utbyggingen av det store gass- og kondensatfeltet Shtokman i den russiske delen av Barentshavet. Shtokman regnes for å være tidenes største gassfunn, og kan inneholde enorme mengder naturgass. Statoil og Hydro er blant de fem selskapene som fortsatt er med i kampen om de lukrative gasskontraktene.

Den russiske oljegiganten Gazprom ønsker å eie 51 prosent av prosjektet selv, og tilby to plasser av 24,5 prosent hver til to andre selskaper.

- Naturlige partnere

- Jeg synes det er veldig hyggelig å få den russiske statsministeren på besøk på Aukra, sa Eivind Reiten, generaldirektør i Hydro. Følget ble møtt av strålende solskinn og flott vårvær på Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal.

- Norge og Russland er Europas viktigste energinasjoner. Det gjør oss til naturlige samarbeidspartnere, fastslo Hydros generaldirektør Eivind Reiten.

- Det neste store kapittelet i dette samarbeidet er utviklingen av de arktiske områdene, en region som vil spille en nøkkelrolle i Europas og verdens energiforsyning, sa Reiten. Han sa også at Hydro vurderer muligheten for å bygge et aluminiumsverk i Murmansk basert på gass fra Barentshavet.

Sterke konkurrenter

KJEMPET OM GUNSTEN: Eivind Reiten tar gjerne hånda til Russlands statsminister Mikhail Fradkov. Både Hydro og Statoil kjemper om aksjer i de oljerike, russiske Barents-områdene. Foto: Scanpix
KJEMPET OM GUNSTEN: Eivind Reiten tar gjerne hånda til Russlands statsminister Mikhail Fradkov. Både Hydro og Statoil kjemper om aksjer i de oljerike, russiske Barents-områdene. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er et stort og moderne prosjekt vi har sett, og jeg opplever besøket som interessant, sa den russiske statsministeren Mikhail Fradkov. Han påpekte at det er Gazprom som skal velge ut samarbeidspartnerne til Shtokman, og at det er flere sterke konkurrenter på banen.

- Det er mange spørsmål, ikke minst i forholdet vi har til Norge. Det er ikke tilfeldig at vi er her, sa han ifølge Hydros hjemmeside.

Statoil ønsker at Russland og Norge står sammen om å realisere potensialet for olje- og gassvirksomhet i Barentsregionen.

- Vår felles kunnskap og erfaring vil være avgjørende for å takle utfordringene i tøffe, arktiske havområder, sa Statoils konsernsjef Helge Lund som også møtte Mikhail Fradkov tirsdag.

Møter næringslivet

Det var statsminister Jens Stoltenberg som tok imot den russiske statsministeren da han tirsdag formiddag kom på offisielt besøk til Norge. Fradkov kom til Gardermoen, og ble også møtt av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Tirsdag kveld var statsministeren vert for en regjeringsmiddag på Akershus slott i hovedstaden.

Onsdag skal Fradkov hilse på stortingspresident Thorbjørn Jagland. Deretter møter han kong Harald til audiens på Slottet.

Onsdag ettermiddag skal statsministrene Stoltenberg og Fradkov møte norske næringslivsledere.

(ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media