Oljebransjen taper milliarder

Mangler tusenvis av ingeniører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare i Rogaland mangler det over tusen ingeniører i olje- og gassindustrien.

Det kommer fram i Dagens Næringsliv i dag.

- Hele vår bransje skriker etter folk, sier konsernsjef Øyvind Mikaelsen i Acergy til avisen.

Mikaelsen mener selskapet hans taper to milliarder på mangelen på arbeidskraft. Nå må han hente arbeidskraft i utlandet. Flere selskaper melder at de vil hente ingeniører fra Russland, Polen, Storbritannia, Nederland, Egypt og India.

- Hardest rammet

Aetat i Rogaland drar nå til Sverige for å rekruttere ingeniører til Norge.

- Mangel på ingeniører er blitt et stort problem. Vår region er hardest rammet, sier Irene S. Bru, konsulent i Eures, et internasjonalt samarbeid for arbeidsmarkedsetater.

Aetat i Rogaland vet ikke eksakt hvor mange ingeniører som mangler i fylket, men melder om 709 utlyste naturvitenskapelige stillinger i januar, mer enn dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

Bekymret

Norges ingeniørorganisasjon (NITO) er bekymret over utviklingen. En undersøkelse organisasjonen har foretatt viser at 62 prosent av beslutningstakere i bedriftene syns det er vanskelig å få tak i ingeniører.

- Det er privat sektor som er mest bekymret. Når det er sagt er vi sterkt bekymret for utviklingen innen offentlig sektor. Vi tror at vil bli et problem å rektruttere kompetanse de kommende årene, sier Marit Stykket, president i NITO, til DN.

MANGLER ARBEIDSKRAFT: Selskaper innen olje- og gassindustrien må hente ingeniører fra utlandet.