Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljebransjens bevisbyrde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere olje- og energiminister Einar Steensnæs sier til Dagbladet at dagens oljeteknologi ikke er sikker nok til å gå inn med virksomhet i de mest sårbare områdene, altså områder der uhell kan forårsake ubotelig skade på levende ressurser eller andre varige verdier. Marit Arnstad som også er tidligere olje- og energiminister, sier at Norsk Hydro og andre selskap som hevder at de har teknologi som er god og sikker nok, først må bevise dette for myndighetene.

Direktør Helge Lund i Statoil og direktør Eivind Reiten i Norsk Hydro svarer begge at den sikre teknologien utvikles i det konkrete arbeidet med aktuelle utbyggingsprosjekter. Disse uttalelsene illustrerer til sammen rammene for den konflikten som nå seiler opp om Goliat-feltet utenfor Hammerfest i Finnmark. Feltet ligger innenfor den vernesonen på femti kilometer ut fra kysten som miljøbevegelsen mener er et minimum for varig vern av sårbare kystområder. Dilemmaet for trepartiregjeringen til Jens Stoltenberg er at operatøren på Goliat sitter på en tillatelse til å utvinne oljen i feltet som nå er oppgradert fra et lite til et mellomstort oljefunn.

Det sier seg selv at miljøkravene til et eventuelt Goliat-prosjekt må bli strenge. Men de kan ikke bli så strenge at de er et fordekt nei til utbygging. I tillegg kommer regjeringens politiske dilemma. Restriksjoner som oppleves som overdrevne på en utbygging av Goliat, vil straffe regjeringspartiene hardt ved valgurnene i de nordlige fylkene

Miljøbevegelsen mobiliserer så sterkt for vern av Goliat at SV allerede ynker seg i smerte. Men tidsaksen kan bli fornuftens og regjeringens redning. Den helhetlige forvaltningsplanen legges fram før påske. Den vil bli et klassisk kompromiss som miljøvernminister Helen Bjørnøy tror vil skuffe alle. En søknad om utbygging av Goliat vil ikke komme før tidligst i 2007. Det gir tid og rom til den prosessen som Lund og Reiten beskriver. Det er oljebransjen som sitter med bevisbyrden, slik Arnstad understreker. Det vil være uansvarlig å gi grønt lys til et Goliat-prosjekt så lenge situasjonen er den Steensnæs beskriver, selv om utvinningstillatelse er gitt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!