Oljebrønnbrannene er katastrofale

Kuwaitiske og irakiske oljebrønner i brann. Følgene blir katastrofale, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere analytikere har spådd at det irakiske regimet ville sette fyr på oljebrønnene, både for å sende kaskader med tjukk, svart røyk i ansiktet på vestlige soldater og fordi de vil spolere hva mange tror er USAs skjulte agenda, nemlig å spise seg inn i de irakiske oljereservervene.

Bekrefter branner

I går brakte kuwaitiske nyhetskilder øyevitneskildringer om en flammende oransje horisont, nær byen Basra i sør. Kort etter kom ubekreftede meldinger fra USAs forsvarsminister Donald Rumsfield om at det irakiske regime hadde satt fyr på tre eller fire oljebrønner.

Opplysningene ble umiddelbart tilbakevist av den irakiske oljeministeren, Amir Muhammed Rasheed, melder New Scientist.com.

- De har servert dere en rapport som minner mest om amerikansk film. Den er både villedende og forutinntatt, sa Rasheed til nyhetsbyrået Reuters.

Men ifølge CNN bekreftet National Guard i Kuwait i morges at en rekke oljebrønner står i brann. Halvparten skal ligge i Sør-Irak. Resten i Kuwait, nær grensa mot Irak.

Massive miljøødeleggelser

Ekspertene mener følgene kan bli katastrofale. Forurensningen vil forårsake massive miljøødeleggelser.

- I Kuwait ble det satt fyr på nærmere 700 oljerbrønner, og det tok nærmere ni måneder å slokke alle, sier Bob Ebel, direktør for energiprogrammet ved Washington thinktank, Center for Strategic and International Studies til New Scientist.

Irak har mange flere oljebrønner: Oljefeltene i Rumailai i sør og Kirkuk i nord rommer tilsammen cirka 1 500 oljebrønner og står for omtrent to tredjedeler av Iraks totale oljeproduksjon.

Vanskelig å slukke

Ebel mener det vil være ekstra vanskelig å slukke brannene i disse områdene:

- Landskapet, spesielt i nord, er så kupért at det blir vanskelig å komme til. Dessuten vil man trenge store mengder vann, og en nærliggende flystripe for å frakte inn tungt ustyr, sier Ebel.

Oljestrømmen i de irakiske oljebrønnen er dessuten betydelig sterkere, og blir følgelig vanskeligere å slokke.

Minst 1000 mennesker omkom antakelig som direkte følge av forurensning etter oljebrannene i Kuwait i 1991. Omtrent 40 prosent av de naturlige vannreservene er fremdeles ubrukelige.

Opprensningen kostet 40 milliarder dollar.

KATASTROFALE OLJEBRANNER: Det amerikanske forsvarsdepartementet droppet flygeblader med advarsler om å tenne på oljebrønnene. De hevder å ha opplysninger om at Irak vil antenne en rekke oljefelter.