Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljedampen 400 ganger for sterk

En fersk måling på Gullfaks A viser at borepersonell blir utsatt for ekstremeksponering av oljedamp som kan gi alvorlig helseskade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. og 18. oktober foretok yrkeshygieniker Anne Helene Skorve eksponeringsmålinger i forbindelse med boring på Gullfaks A.

-  Vi ble gjort oppmerksomme på problemet av arbeidere som klaget over svimmelhet, hodepine og kvalme. Med så høye toppeksponeringer som disse målingene viser, er det ikke rart at folk har følt seg dårlige, sier hovedverneombud for Gullfaksfeltet, Tom Lund.

Fare for lungefibrose

Yrkeshygienikeren har beregnet at operatørene i området i gjennomsnitt over et arbeidsskift på 10-11 timer ble eksponert for oljedamp og oljetåke opptil tre ganger høyere enn tillatt i forhold til regelverket.

«Dersom de ikke bruker åndedrettsvern, vil det medføre økt risiko for å utvikle lungefibrose etter noen år», advarer Anne Helene Skorve i et brev til plattformledelsen og vernetjenesten.

Ved to arbeidsoperasjoner har personell blitt utsatt for ekstreme eksponeringsforhold:

«Det er ekstremt høye konsentrasjoner av oljedamp og oljetåke ved shakerboxen/mudrennen der operatørene henter mudprøver hvert 15. minutt - en arbeidsoperasjon som varer i underkant av 1 minutt. De vil der være eksponert for konsentrasjoner på over 400 ganger langtidsnormen for oljedamp og oljetåke hvis de ikke bruker åndedrettsvern», skriver yrkeshygienikeren.

Skorve påpeker at dette kan være helseskadelig.

«Total eksponeringstid ca. 3/4 time pr. skift. I tillegg til å skade slimhinner i øye og luftveier, vil de øke risikoen for svimmelhet, uvel, kvalme.»

En skjør barriere

Den andre problematiske arbeidsoperasjonen er foran shakeren - vibrasjonssikten som skiller ut borekaks fra boreslammet.

«Foran shakeren er det høye konsentrasjoner av oljedamp og oljetåke. Operatøren har hode/ansikt i dette området når han skifter screen (sikteduken red.anm.) på de 5 shakerne hver 1,5 - 2 timer. Den høye temperaturen og tunge arbeidsbelastningen ved screenskifte øker risikoen for skade», skriver yrkeshygienikeren.

Konklusjonen er: «Dersom en klarer å få fjernet de høye toppeksponeringene ved disse to arbeidsoperasjonene, vil gjennomsnittseksponeringen høyst sannsynligvis komme under norm for oljedamp og oljetåke. Personlig verneutstyr representerer en skjør barriere mellom helse og uhelse, og tekniske tiltak for å redusere behovet for åndedrettsvern og oljeklær er viktig.»

Fraråder å bore

Måleresultatene er nå hos Statens arbeidsmiljøinstitutt for analyse. Når analysen er klar, vil det komme en rapport som viser hvilke komponenter som fins i oljedampen på Gullfaks A.

-  I dag finnes det ikke verneutstyr som kan håndtere så høye eksponeringer, sier hovedverneombud for Gullfaksfeltet, Tom Lund, som og opplyser at enkelte oljearbeidere har foretatt mudprøver uten å bruke åndedrettsvern.

Det oljebaserte boreslammet har ved måling holdt hele 72 varmegrader. Lund er bekymret.

-  Neste seksjon de skal bore, skal være enda lenger. Vi venter temperaturer på rundt 90 grader med tilhørende kjemiske reaksjoner, sier Tom Lund.

-  Vi mener det ikke er tilrådelig å fortsette boringen, så lenge vi ikke har datablader som forklarer hva som skjer når boreslammet blir så varmt. Vi har bare datablader som viser hvordan slammet oppfører seg ved 20 grader, sier hovedverneombudet.

GULLFAKS A: Statoil står nå overfor et eksponeringsproblem i forbindelse med boring av en lang, horisontal brønn på Gullfaks A. De fleste oljeselskapene borer nå slike brønner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media