GOLIAT

Oljedepartementet har plutselig funnet tallene: De viser at Goliat ikke blir lønnsom for Norge

Olje- og energidepartementet hevder de aldri fikk lønnsomhetsvurderingen fra egen faginstans i 2015 - dermed fikk ikke Stortinget den heller.

PRESSES: Oljeminister Terje Søviknes sier departementet hans aldri fikk lønnsomhetsvurderingen Oljedirektoratet gjorde av Goliat.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSES: Oljeminister Terje Søviknes sier departementet hans aldri fikk lønnsomhetsvurderingen Oljedirektoratet gjorde av Goliat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet): Terje Søviknes spurte aldri sitt eget fagorgan, Oljedirektoratet, da Stortinget ville ha svar på når det omstridte Goliat-feltet blir lønnsomt.

Direktoratet, som er underlagt Søviknes' departement, satt med tallene Stortinget ba om: Det viser seg i dag at direktoratet allerede i 2015 gjorde den lønnsomhetsvurderingen som Stortinget ba om i høst, og den viste at Goliat-feltet ikke vil tjene store penger for Norge, viser pressemeldinga.

Det var bare et problem: Ifølge departementet fikk aldri Søviknes og co. lønnsomhetsvurderingen, som er over to år gammel og viser at Goliat-feltet aldri vil tjene store penger for AS Norge.

Og derfor fikk heller ikke Stortinget informasjonen.

«Departementet er blitt kjent med at direktoratet i 2015 i tillegg laget et internt notat som belyste lønnsomheten ved Goliat-utbyggingen. Notatet bygget på operatørens oppdaterte kostnadsestimater og produksjonsprofiler på det tidspunktet. Notatet viste at det er svært lønnsomt å komme i produksjon raskest mulig. Med forutsetningene direktoratet brukte, oppsummerte notatet Goliat som marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt, avhengig av om assosiert gasseksport starter i 2030.», heter det i pressemeldinga.

Gikk heller til operatøren

I en artikkel tirsdag morgen viste Dagbladet at departementets egen faginstans, Oljedirektoratet, satt på tallene Stortinget ba Søviknes om. Oljedirektoratet bekreftet også overfor Dagbladet at de satt med tallene Stortinget ba Søviknes om.

«Arbeidet ble gjennomført som del av oppfølgingen av feltet pga. forsinkelser og vesentlig høyere kostnader enn det som ble estimert i plan for utbygging og drift (PUD) i 2009. Lønnsomhetsvurderingen ble ikke oversendt til OED», heter det i pressemeldinga fra OED i dag.

Søviknes valgte heller å spørre italienske Eni, som driver Goliat-feltet, om hjelp til å beregne lønnsomheten på Goliat. Gjennom e-poster som pressen har fått innsyn i, har flere hevdet at departementet virker til å ha lagt press på Eni for å gi et svar som stilnet kritikere i Norge.

Departementet opplyser overfor Dagbladet at dette er standard prosedyre.

Bare å spørre

Kritikere har lenge påstått at Goliat aldri vil bli lønnsom for staten grunnet budsjettoverskridelser og lav oljepris. Oljedepartementet er også blitt beskyldt for å forsøke å rosemale regnestykkene knyttet til oljefeltet.

Rolf Wiborg, tidligere ressursdirektør i Oljedirektoratet, fortalte Dagbladet i dag tidlig at det var enkelt for Søviknes å skaffe de omstridte beregningene: Det er bare å spørre.

- Oljedirektoratet foretar fortløpende beregninger på lønnsomheten til felt, også etter utbygging. Slike beregninger blir rene gjetninger, men at departementet kan fremskaffe dem dersom de ønsker, er helt klart. Retningslinjene, tildelingsbrevene og petroleumsloven har krav om se på lønnsomhet for samfunnet, sier Wiborg til Dagbladet.

«Dødssynd»

Allerede 1. november var flere forundret over at Søviknes hevdet at departementet ikke har beregninger over når oljefelt ligger an til å gå med overskudd.

Blant dem som uttalte seg var forvaltningsekspert Jan Fridthjof Bernt ved det juridiske fakultet ved UiB.

- Hvis det finnes slike prognoser, og statsråden sier at dette ikke finnes, har han et meget alvorlig problem, da det å gi feil informasjon til Stortinget er bortimot en dødssynd, sa Bernt til Teknisk Ukeblad.

Det skal ligge rundt 180 millioner fat med olje under havbunnen på Goliat-feltet. Det er investert over 50 milliarder kroner i Goliat, og det hersker stor usikkerhet rundt hvor høy oljeprisen må være før olja som pumpes opp fra havbunnen i det hele tatt er lønnsom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer