Lavere aktivitet:  Råoljeeksporten falt 42,5 prosent i september, som følge av nedgangen i oljeindustrien.  Foto: © Roger Hardy / Samfoto
Lavere aktivitet: Råoljeeksporten falt 42,5 prosent i september, som følge av nedgangen i oljeindustrien. Foto: © Roger Hardy / Samfoto Vis mer

Oljeeksporten stuper - nest laveste overskudd på 12 år

Når råoljeeksporten stuper med 42,5 prosent får det store utslag for det norske handelsoverskuddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Hegnar.no): Handelsoverskuddet endte på 15,5 milliarder kroner i september 2015, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er ned 26,3 prosent fra samme måned i fjor.

Ser vi bort fra mars i år, har ikke handelsoverskuddet vært mindre siden mars 2003. Eksporten gikk ned 6,3 prosent til 66,9 milliarder kroner, mens importen økte med 2 prosent til 51,5 milliarder.

Oljeeksporten stupte Råoljeeksporten beløp seg til 13,9 milliarder kroner i september, en nedgang på 42,5 prosent fra tilsvarende måned i fjor. Reduksjonen skyldes både lavere pris og redusert volum — prisen falt med over 200 kroner fatet fra fjorårets niende måned, og endte dermed på 400 kroner fatet i september 2015. Det ble utført 34,9 millioner fat med råolje i september, som innebærer en nedgang på 12,7 prosent fra tilsvarende måned i fjor.

Eksporten av naturgass beløp seg til 16,2 milliarder kroner i september. Dette er 28,4 prosent mer enn i samme måned i fjor. Det ble eksportert 8,6 milliarder standard kubikkmeter naturgass i gassform i årets niende måned — som utgjør en økning på 17,4 prosent fra i fjor.

Økende fastlandseksport Fastlandseksporten steg med 2,2 milliarder og endte på 35,2 milliarder kroner i september. Alle hovedvargruppene unntatt brenselsstoffer viste oppgang fra september i fjor. Fastlandseksporten nyter godt av den lave kronekursen, som bidrar til å gjøre norske varer billigere i utlandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer