Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljefall tvinger fram rentekutt

Gir enda mer akutt behov for rentekutt nå, mener Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest.

Øystein Olsen: Kutter han renten denne uken? Foto: Are Haram, Finansavisen.
Øystein Olsen: Kutter han renten denne uken? Foto: Are Haram, Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I går skjøt oljeprisen på ny fart nedover. I går ettermiddag lå prisen kortvarig stille rundt 36,40 dollar fatet etter et fall på over 1 dollar fra morgentimene.

Tirsdag har oljeprisen hentet seg litt inn og omsettes når for 38,29 dollar.

- Hva betyr det for rentesettingen at oljeprisen bare faller og faller?

- Slik jeg kjenner Norges Banks tankesett, så vil de se gjennom det de oppfatter som kortsiktige bølger. Dessuten avsluttet de analysedelen før rentemøtet torsdag i forrige uke, og vil neppe kjøre nye beregninger med det siste oljeprisfallet, sier senior risikoanalytiker Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest til Finansavisen.

Får følger - Det viktige her er det klare fallet også i fremtidsprisene på olje. Hele kurven er senket med rundt 10 dollar fra september til nå, og det er dette som vil slå ut i investeringene, sier Gudmundsson til Finansavisen.

E24s oversikt over hvilke oljefelt som er lønnsomme er nå nesten helrød. Med en oljepris på under 37 dollar fatet, er også Johan Sverdrup mest sannsynlig ulønnsomt, men Statoil avviser overfor E24 at det kan komme på tale å stanse gigantprosjektet.

Strammer inn Gudmundsson peker samtidig på at bankene strammer inn på kredittgivningen, noe som kan forsterke oppbremsingen av norsk økonomi.

- Dette skyldes også myndighetenes kapitalkrav, krav som er strammet til nettopp for å gjøre bankene mer robuste for uværet. Det paradoksale er at tiltakene kan forsterke uværet. Noe av dette kan Norges Bank bøte på ved å senke styringsrenten. De kan velge å være føre var, avslutter Gudmundsson.

Torsdag Neste rentebeslutning offentliggjøres 17. desember klokken 10.00.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media