NAV-direktør Joakim Lystad:  Registrerer at arbeidsledigheten stiger i Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NAV-direktør Joakim Lystad: Registrerer at arbeidsledigheten stiger i Norge. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Oljefallet begynner å bite - her øker ledigheten mest

81.000 personer står nå helt uten arbeid i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Arbeidsledigheten økte med 500 personer i løpet av mars, viser sesongjusterte tall fra NAV. Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak steg med 300 i samme periode.

- Til nå i år har ledigheten økt med 2.300 personer. Økningen er i tråd med det vi har ventet, og er størst i fylker som har mange sysselsatte i oljerelatert virksomhet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Arbeidsledigheten steg mest innen ingeniør- og ikt-fag og bygg og anlegg, mens nedgangen var størst innen undervisning.

På fylkesbasis hadde Rogaland og Vest-Agder den største ledighetsøkningen i mars, noe som henger sammen med nettopp den økende ledigheten i oljerelatert virksomhet.

Ni fylker har hatt en nedgang i ledigheten i mars, og nedgangen var størst  i Nordland og i Finnmark.

Artikkelen fortsetter under grafen. Kilde: NAV.  
81.000 helt ledige
Ved utgangen av mars er ledigheten på 3,0 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent på samme tid i fjor. Dette er i tråd med konsensus.

Ved utgangen av mars var 81.000 personer registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Det er 5.400 flere enn på samme tid i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var på 95.100, 300 færre enn på samme tid i fjor. Brutto arbeidsledighet er dermed på 3,5 prosent, 0,1 prosentpoeng lavere enn i fjor.

Ingeniører øker mest Sammenlignet med mars i fjor har arbeidsledigheten økt mest innen ingeniør- og IKT-fag (54 prosent). 5.100 personer er nå helt arbeidsledige, tilsvarende en ledighetsrate på 2,0 prosent for denne yrkesgruppen.

Selv om økningen i antall arbeidsledige i denne gruppen har vært høy, understreker NAV at arbeidsledigheten fortsatt er lav.

Etter ingeniør og IKT-fag hadde meglere og konsulenter den største ledighetsøkningen (24 prosent), foran industriarbeidere (15 prosent).

Ledigheten er høyest innen bygg og anlegg med 6,0 prosent, og innen reiseliv og transport med 4,8 prosent. Lavest arbeidsledighet finner vi i undervisning med 0,8 prosent og akademiske yrker med 0,9 prosent.

Flere nyheter Rekordrask kjemperabatt - kuttet prisen med 6 mill.
Treroms leilighet steg 1,1 millioner på fire måneder
Spår fortsatt vekst i boligmarkedet