Bremser opp:  Fallet i oljeprisen merkes i arbeidsmarkedet - særlig i Rogaland og Hordaland. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Bremser opp: Fallet i oljeprisen merkes i arbeidsmarkedet - særlig i Rogaland og Hordaland. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

Oljefallet biter - og dette er bare begynnelsen

81.600 personer står nå helt uten arbeid i Norge. Her øker ledigheten mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):  Arbeidsledigheten økte med 1.600 personer i løpet av april, viser sesongjusterte tall fra NAV.

- Redusert aktivitet i oljebransjen gjør nå at ledigheten øker. Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke fremover. Samtidig vil lav rente og svak kronekurs gi økt etterspørsel etter arbeidskraft i andre deler av norsk næringsliv og dermed dempe ledighetsveksten noe, sier konstituert arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland i en pressemelding.

Utviklingen i NAV-tallene er dermed i tråd med AKU-tallene fra SSB, som sist uke viste at 112.000 personer var arbeidsledige ved utgangen av februar 2015.

Målt i antall personer steg arbeidsledigheten mest innen ingeniør- og IKT-fag, samt industri- og kontorarbeid.

På fylkesbasis hadde Rogaland og Vest-Agder den største ledighetsøkningen i mars, noe som henger sammen med nettopp den økende ledigheten i oljerelatert virksomhet.

Kun tre fylker har hatt en nedgang i ledigheten i april: Finnmark, Oppland og Buskerud.

Artikkelen fortsetter under grafen. Kilde: NAV. 81.600 helt ledige Ved utgangen av april er ledigheten på 3,0 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,8 prosent på samme tid i fjor.

DNB Markets hadde ventet seg en ledighet på 2,9 prosent.

Ved utgangen av april var 81.600 personer registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Det er 6.900 flere enn på samme tid i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var på 95.900, 4.500 flere enn på samme tid i fjor. Brutto arbeidsledighet er dermed på 3,5 prosent, 0,1 prosentpoeng høyere enn i fjor.

Ingeniører øker mest Sammenlignet med april i fjor har arbeidsledigheten økt mest innen ingeniør- og IKT-fag (68 prosent). 5.500 personer er nå helt arbeidsledige, tilsvarende en ledighetsrate på 2,2 prosent for denne yrkesgruppen.

Halvparten av den økte ledigheten innen ingeniør- og IKT-fag er i Rogaland og Hordaland, noe som henger sammen med utviklingen i oljebransjen.

Selv om økningen i antall arbeidsledige blant ingeniører har vært høy, understreker NAV at arbeidsledigheten fortsatt er lav sammenlignet med andre yrkesgrupper.

Etter ingeniør- og IKT-fag hadde meglere og konsulenter den største ledighetsøkningen (25 prosent), foran industriarbeidere (19 prosent). Også dette er yrkesgrupper påvirket av utviklingen i oljebransjen.

Ledigheten er høyest innen bygg og anlegg med 5,7 prosent, og innen reiseliv og transport med 4,8 prosent.

Lavest arbeidsledighet finner vi i undervisning med 0,8 prosent og akademiske yrker med 0,9 prosent.

Flere nyheter Oljefallet begynner å bite - her øker ledigheten mest
Arbeidsledigheten stiger
Norsk PMI-hopp i april