Oljefallet biter for alvor - ledigheten øker kraftig

80 000 personer står nå helt uten arbeid i Norge.

Nav:  Opplever en markert økning i arbeidsledigheten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Nav: Opplever en markert økning i arbeidsledigheten. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):Arbeidsledigheten økte med hele 2100 personer i løpet av oktober, viser sesongjusterte tall fra NAV.

- Økningen i oktober er den største vi har sett så langt i år. Den er fortsatt sterkt oljedrevet, og rammer først og fremst Vestlandet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Møre og Romsdal, Rogaland og Hordaland hadde størst prosentvis økning i ledigheten i oktober. Finnmark og Nord-Trøndelag hadde størst nedgang.

Ledigheten økte for personer i alle yrkesgrupper. Størst prosentvis var økningen innen ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid, mens undervisning, helse, pleie og omsorg, samt serviceyrker og annet arbeid var gruppene med den minste økningen.

80.000 helt ledige Ved utgangen av oktober var 80 000 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 7900 flere enn for ett år siden. Ved utgangen av oktober er ledigheten på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent på samme tid i fjor.

DNB Markets hadde ventet seg en ledighet på 2,8 prosent, mens konsensus lå på 2,9 prosent. Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, bruttoledigheten, var på 94 400 personer i oktober, tilsvarende 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 11 700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

Artikkelen fortsetter under grafen. Kilde: NAV.
Rett opp i Rogaland Fylkesvise er forskjellene store. I Rogaland har antallet helt ledige steget hele 79 prosent sammenlignet med oktober i fjor, mens ledigheten er opp hhv. 35 og 28 prosent i Møre og Romsdal og Hordaland, viser NAV-tallene.

I andre fylker har ledigheten gått ned. Hedmark, Finnmark og Østfold er fylkene med størst nedgang i ledigheten det siste året. Aust-Agder og Rogaland hadde den høyeste ledighetsraten ved utgangen av oktober, begge på 4,0 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten var lavest i Sogn og Fjordane og Oppland, med hhv. 1,7 og 1,9 prosent av arbeidsstyrken.

Bygg og anlegg sliter Ved utgangen av oktober var antallet helt ledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag 2900 høyere enn for ett år siden, noe som tilsvarer en økning på 73 prosent. Personer med bakgrunn fra industriarbeid har nest størst økning, med 37 prosent, fulgt av meglere og konsulenter med 23 prosent. Alle disse yrkesgruppene er sterkt påvirket av nedgangen i oljebransjen, skriver NAV.

Innen barne- og ungdomsarbeid og helse, pleie og omsorg har ledigheten falt hhv. 5 og 3 prosent det siste året.

Sektoren med høyest ledighet er bygge- og anleggsyrker, samt industriarbeid, begge med 4,7 prosent av arbeidsstyrken. Lavest er ledigheten innen undervisningsyrker og akademiske yrker, med hhv. 0,8 og 1,0 prosent. Innen ingeniør- og ikt-fag er ledigheten nå på 2,5 prosent, mot 1,6 prosent i oktober i fjor.

Artikkelen fortsetter under tabellen. Kilde: NAV.
Flere permitteringer En tredjedel av økningen i antallet helt ledige det siste året skyldes ifølge NAV flere permitterte. Ved utgangen av oktober var 3600 personer helt permittert, 2500 flere enn i oktober i fjor.

I tillegg var 2600 personer delvis permittert, 1600 flere enn for ett år siden. Over halvparten av de permitterte har bakgrunn fra industriarbeid eller ingeniør- og ikt-fag.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år