Økt ledighet:  NAV-tallene viser at oljefallets innvirkning på arbeidsledigheten er stadig økende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Økt ledighet: NAV-tallene viser at oljefallets innvirkning på arbeidsledigheten er stadig økende. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Oljefallet biter stadig mer - ledigheten øker videre

77.300 personer står nå helt uten arbeid i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Arbeidsledigheten økte med 700 personer i løpet av juni, viser sesongjusterte tall fra NAV.

- Situasjonen i oljebransjen gir økt ledighet, særlig på Sør- og Vestlandet. Vi venter at arbeidsledigheten vil fortsette å øke framover, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland i en kommentar.

Målt i antall personer, økte ledigheten mest for personer med bakgrunn fra industriarbeid og bygge- og anleggsarbeid i juni, mens det var en liten nedgang for barne- og ungdomsarbeid, ledere og innen kontorarbeid.

Troms, Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane hadde størst prosentvis vekst i ledigheten i juni, mens Vestfold og Telemark var fylkene med størst nedgang i ledigheten.

77.300 helt ledige Ved utgangen av juni er ledigheten på 2,8 prosent av arbeidsstyrken, opp 0,1 prosent fra samme tid i fjor.

Ved utgangen av juni var 77.300 personer registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Det er 3.900 flere enn på samme tid i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var på 88.100, 3.800 flere enn på samme tid i fjor. Brutto arbeidsledighet er dermed på 3,2 prosent, mot 3,1 prosent på samme tid i fjor.

Artikkelen fortsetter under grafen.
Ingeniører øker mest Ledigheten øker mest innen ingeniør- og IKT-fag, hvor det ved utgangen av juni var 2 200 (61 %) flere ledige enn i juni i fjor. Det er i all hovedsak ingeniører og sivilingeniører som har opplevd økt ledighet, og da særlig ingeniører og sivilingeniører innen petroleumsfag. Med en arbeidsledighet på 2,1 prosent er ingeniør- og IKT-fag likevel fortsatt en yrkesgruppe med lavere ledighet enn gjennomsnittet, skriver NAV.

Utenom ingeniør- og IKT-fag er det industriarbeidere og meglere og konsulenter som har hatt den største økningen i ledigheten det siste året, med henholdsvis 20 og 19 prosent. Begge disse yrkesgruppene er påvirket av situasjonen i oljebransjen.

Arbeidsledigheten er ifølge meldingen høyest for bygge- og anleggsarbeidere og innen industriarbeid, med henholdsvis 4,6 og 4,2 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten er lavest for undervisningsyrker og innen akademiske yrker, med henholdsvis 0,9 og 1,0 prosent.

Oljetunge fylker Ikke overraskende har ledigheten økt mest i oljetunge Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal sammenlignet med mai i fjor.

I disse tre fylkene har ledigheten økt med hhv. 55, 20 og 12 prosent.

Ledigheten har falt mest i Hedmark, Vestfold og Oppland, med nedgang på henholdsvis 14, 11 og 8 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest i Aust-Agder og Oslo, med 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane og Oppland, med henholdsvis 1,8 og 2,0 prosent.