NAV: Antall arbeidsledige økte i mai. Foto: Øistein Norum Monsen
NAV: Antall arbeidsledige økte i mai. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Oljefallet biter stadig mer

75.000 personer står nå helt uten arbeid i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Arbeidsledigheten økte med 200 personer i løpet av mai, viser sesongjusterte tall fra NAV.

Tøffere tider i oljebransjen - Den reduserte aktiviteten i oljebransjen gir tydelig økning i ledigheten i fylker hvor oljebransjen sysselsetter mange, og for yrkesgrupper som ingeniører og industriarbeidere. Dette blir likevel motvirket av at ledigheten faller i andre deler av landet slik at ledigheten for landet samlet kun har økt svakt de siste månedene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland i en kommentar.

Målt i antall personer steg ledigheten i mai mest for personer med bakgrunn fra bygge- og anleggsarbeid og for ingeniør- og ikt-fag, mens den falt mest innen butikk- og salgsarbeid og for personer med ingen eller uoppgitt yrkesbakgrunn.

Finnmark og Hordaland størst prosentvis økning i ledigheten i mai, mens Oppland og Sogn og Fjordane var fylkene med størst nedgang.

75.000 helt ledige Ved utgangen av mai er ledigheten på 2,7 prosent av arbeidsstyrken, uendret fra samme tid i fjor. DNB Markets hadde ventet seg en ledighet på 2,8 prosent, mens konsensus lå på 3,0 prosent.

Ved utgangen av mai var 75.000 personer registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Det er 2.500 flere enn på samme tid i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var på 88.600, 1.000 flere enn på samme tid i fjor. Brutto arbeidsledighet er dermed på 3,2 prosent, på samme nivå som i fjor.

Artikkelen fortsetter under grafen. Kilde: NAV.
Ingeniører øker mest Sammenlignet med mai i fjor har arbeidsledigheten økt mest innen ingeniør- og IKT-fag (61 prosent). 5.400 personer er nå helt arbeidsledige, 2.100 flere enn på samme tid i fjor.

tørsteparten av økningen har kommet blant ingeniører og sivilingeniører, hvor ledigheten har økt med 143 prosent det siste året. Særlig ingeniører og sivilingeniører innen petroleumsfag opplever økt ledighet.

Under gjennomsnittet Selv om økningen i antall arbeidsledige blant personer med bakgrunn fra ingeniør- og IKT-fag har vært høy, understreker NAV at arbeidsledighetsraten opp 2,0 prosent fortsatt er godt under gjennomsnittlig ledighetsnivå.

Etter ingeniør- og IKT-fag hadde meglere og konsulenter den største ledighetsøkningen (18 prosent), foran industriarbeidere (15 prosent). Også dette er yrkesgrupper påvirket av utviklingen i oljebransjen.

Ledigheten er høyest innen bygg og anlegg med 5,0 prosent, og blant industriarbeidere med 4,3 prosent.Lavest arbeidsledighet finner vi i undervisning med 0,7 prosent og akademiske yrker med 0,9 prosent.

Oljetunge fylker Ikke overraskende har ledigheten økt mest i oljetunge Rogaland, Hordaland og Vest-Agder sammenlignet med mai i fjor. I disse tre fylkene har ledigheten økt med hhv. 49, 19 og 16 prosent. Til sammen utgjør det 4.100 personer.

Ledigheten har falt mest i Hedmark, Oppland og Østfold, med nedganger på hhv. 12, 11 og 9 prosent. Ledigheten er nå lavere enn for ett år siden i de fleste fylker på Østlandet, samt i Nord-Trøndelag og Nord-Norge.

Arbeidsledigheten er høyest i Østfold, med 3,4 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Oslo, Telemark og Aust-Agder - alle med 3,3 prosent. Ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane og Oppland, med hhv. 1,9 og 2,0 prosent.

Flere økonominyheter Kjøperne gikk amok - strøken leilighet smalt to millioner over
Flom av lånesøknader til BN Bank og Skandiabanken
Salg av bygg under oppføring - Skatteetaten har skjerpet reglene