Oljeflak fra Langesund driver mot Jomfruland

På vei mot sårbart landområdet på øya Jomfruland i Telemark.

KAN ØDELEGGE SÅRBART LANDOMÅDE: I vannet ser du olja som er på vei mot Jomfruland - som er området du ser på bildet. Foto: Terje Løchen
KAN ØDELEGGE SÅRBART LANDOMÅDE: I vannet ser du olja som er på vei mot Jomfruland - som er området du ser på bildet. Foto: Terje LøchenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Et stort oljeflak er på vei mot et sårbart landområdet på øya Jomfruland i Telemark.


Kystverket har gjennomørt en ny overvåking med fly over Langesund lørdag morgen og oppdaget et større oljeflak på utsiden av Jomfruland, skriver Aftenposten.

- I morges gjennomførte vi en ny overvåking med fly over Langesund, og det vi så da, var et større flak med olje sør for havaristen, på utsiden av Jomfruland, forteller losoldermann Geir Eikeland i Kystverket til NTB.


Vindretningen har skylda

-Ja, dessverre så begynner jeg nå å få tilbakemeldinger om oljeflimmer som siver inn lenger syd i Bamble, forteller ordfører i Bamle, Jon Pieter Flølo, til Dagbladet.

Dermed har det skjedd det mange håpet å unngå. Nemlig  en spredning av olje fra det grunnstøtte skipet M/S Full City på Såstein, til de attraktive friområdene langs kysten Bamble og Kragerø. Tidligere drev det meste av oljen fra skipet og til området fra Tangen til Krogshavn i Langesund.

Årsaken til at oljen nå har kommet seg sydover kan henge sammen med nattens vindretning fra nord-vest.

-Lensene brukes nå til å hindre oljen fra å drive ut, sa Asbjørn Høie, operativ uteleder, til Dagbaldet i går kveld.

OLJESØL: Mye oljesøl er å se i sjøen like ved Langesund. Foto: Scanpix / Kystverket
OLJESØL: Mye oljesøl er å se i sjøen like ved Langesund. Foto: Scanpix / Kystverket Vis mer


Deler av oljen har dermed drevet til havs. Men etter hvert som vind- og strømretning får bestemme, har oljen nå funnet veien tilbake til land igjen. 


Statsrådsbesøk

I dag vil oljevernaksjonen aksjonere mot flaket og hindre at det når sårbare områder.

- På nåværende tidspunkt er det vanskelig for meg å anslå hvor stort flaket er, men det er såpass stort at vi ser oss nødt til å aksjonere, sier Eikeland. 

I dag kommer miljøvernminister Erik Solheim (SV) og kystminister Helga Pedersen (Ap) til Langsund for å se på opprydningsarbeidet etter det grunnstøtte skipet. De to statsrådene vil bli tatt med på en befaring i Krogshavn, som er like ved havaristedet.

(NTB/Dagbladet)

Skipet: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. Foto: Kystverket / SCANPIX
Skipet: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. Foto: Kystverket / SCANPIX Vis mer