Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljeflaket er ute av kontroll

Vind og brå sjø gjør at ingen vet hvor oljen flyter. WWF mener regjeringen har sviktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Oljeflaket som driver i skjærgården er nå ute av kontroll. Skiftende vinder, strøm og brå sjø gjør at kystvarket ikke vet hvor oljeflaket vil flyte, eller hva som vil bli rammet av den seige massen. Ifølge det Dagbladet.no kjenner til er ikke ekspertene optimister med hensyn til de neste 24 timene. De tror ikke det vil være mulig å få situasjonen under kontroll i løpet av det neste døgnet.

- Vi regner med at 290 tonn har lekket ut nå. Vi har ikke kontroll på hvor oljen flyter, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverket til Dagbladet.no, som understreker at sterke naturkrefter er i sving i skjærgården.

Kystverket vil på en pressekonferanse i Bergen klokken 1600 presentere planer videre.

Tidligere i dag uttalte Miljøvernminister Helen Bjørnøy at man hadde «god kontroll på situasjonen». Dette får WWF-leder Rasmus Hannson til å reagere kraftig.

- Det skjer ikke noe reelt oljevern nå, i ikke da hun sa det. Det Bjørnøy sier er feilaktig, sier Hansson til Dagbladet.no i ettermiddag.

Kraftig kritikk av regjeringen

Det er umulig å forutse hvor oljen vil drive. Etter et døgn kan mye sjøfugl og mange flere øyer bli rammet.

Miljøbevegelsen og faglige etater har i flere år ropt på mer oljevernberedskap og bedre kontroll med skipstrafikken langs kysten. Nå mener Hanssen at de ser beviser for det de lenge har hevdet.

Foto: GJERMUND HAVSTAD
Foto: GJERMUND HAVSTAD Vis mer

- Alle tjener penger som gress langs kysten for tiden, med vekst i marine næringer, oppdrett og skipstransport. Samtidig sikrer ikke staten kystlinjen bedre mot ulykker, og da ser vi hva som skjer, sier Hansson.

Oljeverndepoet på Fedje ble nedlagt under den siste Bondevik-regjeringen. Hansson holder allikevel de rød-grønne har brutt løfter de ga i forkant av valget, og at permitert Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen har sviktet.

Vil drive nordover

- De rødgrønne lovte å gjennopprette depoet. Det var et tomt løfte ser vi nå, ettersom Helga Pedersen ikke fikk dette inn i statsbudsjettet verken for 2006 eller 2007, sier Hansson.

- Denne regjeringen har flertall, den er den regjeringen med mest penger i Norges historie, og da må dette prioriteres, sier Hansson.

De siste beregningene fra Meteorologisk institutt viser at store deler av oljesølet vil gå på land på Fedje. Resten ser ut til å drive nordover og vil nå de ytterste øyene i Solund i løpet av ettermiddagen.

- Observasjoner viser at lokale strømmer har ført olje til Askøy. Dette framgår ikke av våre modeller. Forklaringen kan være at vår modell ikke fanger opp de mest lokale strømmene. At deler av vraket er flyttet på innsiden av Fedjekanogså bidra til å forklare observasjonen, sier statsmeteorolog Magnar Reistad ved Met.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!