Oljeflaket har nådd Vestfold

Flere fugler observert tilgriset av olje.

OLJESØL: Oljeutslippet fra Godafoss som grunnstøtte på Hvaler for to dager siden har nådd land i Vestfold. Dette bildet er fra Sandø. Kystverket er forberedt på at det vil komme meldinger om oljepåslag både på østfold- og vestfoldsida utover dagen. Foto: Svenska Kustbevakningen
OLJESØL: Oljeutslippet fra Godafoss som grunnstøtte på Hvaler for to dager siden har nådd land i Vestfold. Dette bildet er fra Sandø. Kystverket er forberedt på at det vil komme meldinger om oljepåslag både på østfold- og vestfoldsida utover dagen. Foto: Svenska KustbevakningenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lekkede oljen fra det havarerte skipet «Godafoss» har nå nådd Tjøme i Vestfold.

- Det er nå gjort observasjoner av at oljen har nådd land ved Tjøme på vestfoldsida av Oslofjorden, forteller kommunikasjonsrådgiver Ola Steenvågnes i Kysteverket.

Observasjonene om oljepåslag på Østre Bolærne ble gjort fra fly lørdag morgen melder Vestfold interkommunale brannvesen. I samarbeid med Kystverket vil nå brannvesenet i Vestfold befare den ytre skjærgården fra Bolærne og sydvestover til Svenner fyr. Det blir benyttet båter og helikopter i oljesøket.

Fredag nådde oljen land på både Akerøya og Vikertangen på Hvaler, men selve lekkasjen er nå stoppet.

Tjukkere olje Oljen har nådd de ytterste øyene, og ser ikke ut til å ha flyttet seg lengre inn i skjærgården.

- Vi har jo nettopp vært gjennom Full City, men oljen fra «Godafoss» er enda tjukkere, sier Per Olav Pettersen, leder for IUA Vestfold (Den interkommunale bederdskapen mot akutt forurensning).

Han frykter de blir nødt til å iverksette en aksjon for å vaske skjærene hvor oljen har nådd land.

FORSTERKET:- Vi forsterker lensesystemet rundt havaristen, og iløpet av formiddagen kommer det en plan fra rederi og bergingselskap, om hvordan de tenker seg at havaristen skal losses for oljen som er igjen og de 440 konteinerne ombord. Foto: Espen Røst/Dagbladet
FORSTERKET:- Vi forsterker lensesystemet rundt havaristen, og iløpet av formiddagen kommer det en plan fra rederi og bergingselskap, om hvordan de tenker seg at havaristen skal losses for oljen som er igjen og de 440 konteinerne ombord. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

- Olje er jo giftig i seg selv, men denne oljen inneholder heldigvis ikke noen andre giftstoffer i tillegg. Det er uansett godt for oss å vite, sier han.

Forberedt - Vi forsterker lensesystemet rundt havaristen, og iløpet av formiddagen kommer det en plan fra rederi og bergingselskap, om hvordan de tenker seg at havaristen skal losses for oljen som er igjen og de 440 konteinerne ombord, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Han er forberedt på at det vil komme flere meldinger om at olje treffer land, både på østfold- og vestfoldsida.

- Men det er foreløpig vanskelig å si hvor mye av oljen fra «Godafoss» som har lekket ut, og hvor mye som er igjen i tankene i båten, sier Steenvågnes.

Redd for fuglene Ornitologer er bekymrede for hva fuglene og dyrelivet i området. Flere sjøfugler og måker har blitt observert tilgriset av olje, og Norsk Ornitologisk Forening er på stedet for å observere omfanget av oljeutslippet.

- Vi så tilgrisede svaner da vi var ute på Havaristen i går, og det er tydelig at det er fugler som har kommet i kontakt med oljen. Det aller viktigste nå er at oljen ikke ser ut til å nå Tisler, sier Fredrik Haude, leder i Bellona.

Fugler som er tilgriset av olje vil bli hentet opp av vannet og vasket.

- Mye kan skje - Vi frykter hva som kommer til å skje nå. I området rundt selve båten har de full kontroll, men vi vet ikke hva oljen kan ha tatt med seg på veien, og kan ikke si noe om omfanget enda, sier Åge Sten Fredriksen, leder for Norsk Ornitologisk Forening, avdeling Fredrikstad.

I går observerte Fredriksen flere tilgrisede fiskemåker med teleskop.

TYKK BUNKERSOLJE: Kystvaktskipet Harstad har tatt dett bildet av oljesøl i oslofjorden, etter at konteinerskipet Godafoss gikk på grunn mellom Kirkøy Og Asmaløy på Hvaler. Foto: KV Harstad
TYKK BUNKERSOLJE: Kystvaktskipet Harstad har tatt dett bildet av oljesøl i oslofjorden, etter at konteinerskipet Godafoss gikk på grunn mellom Kirkøy Og Asmaløy på Hvaler. Foto: KV Harstad Vis mer

- Mye kan skje, sier han.

Torsdag kveld kjørte «Godafoss» rett på en fyrlykt på Kvernskjær, mellom øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark. Skipet, som er 165 meter langt og 28 meter bredt, har lekket ut olje.

BEKYMRET: Fugler tilgriset av olje - Hvaler Foto: Andreas S. Mathismoen/Bellona
BEKYMRET: Fugler tilgriset av olje - Hvaler Foto: Andreas S. Mathismoen/Bellona Vis mer