Oljeflom kan koste oss 36 mrd

Saudi-araberne skrur i dag opp oljekrana og flommer markedet for å få ned prisen. Det uventede trekket kan koste den norske staten 36 milliarder i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fra og med i dag vil Saudi Arabia selge 500.000 oljefat ekstra per dag for å presse prisen ned til 25 dollar fatet, sier en OPEC-kilde til nyhetsbyrået AP.

Det tilsvarer en fatpris på 213 kroner - sammenlignet med dagens 264 kroner. Dersom araberne lykkes, vil oljeinntektene til den norske staten bli 155 milliarder i året - mot 191 milliarder dersom dagens pris hadde holdt seg.

Likevel nok til salt på maten

Finansministeren får trolig nattesøvna si likevel. På revidert nasjonalbudsjett regner han med en oljepris på 190 kroner fatet. Altså har han likevel 17 ekstra oljemilliarder å la være å bruke.

Dagens oljemelding kommer fordi oljeprisen i månedsvis har vært rekordhøy, noe særlig amerikanerne har klaget på. OPEC besluttet forrige måned å øke dagsproduksjonen med 708.000 fat. Vedtaket ble satt i live lørdag - uten at oljeprisen sank.

Saudi Arabia er verdens største oljeprodusent og -eksportør. De er det eneste landet med store nok reserver til å iverksette en oljeflom stor nok til å påvirke prisen i betydelig grad, forklarer OPEC-kilden som ønsker å være anonym.

Takler ikke 3 kroner literen

Saudi-araberne frykter for framtida dersom oljeprisen holder seg høy. Landet får 70 av inntektene sine gjennom oljesalg. Hvis prisen er for høy, kan folk venne seg til å bruke alternative energikilder.

En annen viktig faktor er USA, som er verdens største oljeimportør og nær alliert med Saudi Arabia. Amerikanerne finner seg ikke i å måtte betale over tre kroner literen for bensinen.

SLANKERE PENGESEKK: Schjøtter'n kan få færre milliarder som han må la være å bruke.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1004897314


Varnish cache server