Oljefond og dobbeltmoral

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I en serie artikler har Dagbladet den siste uka dokumentert hvordan det norske oljefondet investerer i selskaper som produserer død og fordervelse. Ifølge Norges Bank har fondet blant annet investert 1,2 milliarder kroner i Philip Morris og andre store tobakksselskaper. Oljefondet har kjøpt aksjer for til sammen 4,9 milliarder kroner i 14 av de 20 største våpenprodusentene, blant dem selskaper som er involvert i produksjonen av antipersonellminer og klasebomber.
  • I tillegg har oljefondet, ifølge forskningsstiftelsen FAFO, kjøpt aksjer i 66 av de drøyt 250 selskapene som er utpekt av FN-organisasjonen ILO for Burma-handel. Dette til tross for statsminister Kjell Magne Bondeviks sterke engasjement mot juntaen som styrer Burma. Et av selskapene er nå anklaget for bevisst å ha latt militærregimet gjennomføre bygging av en gassrørledning gjennom landet ved hjelp av tvangsarbeidere.
  • I en av reportasjene fortelles det om hvordan kvinnelige arbeidere er stuet sammen bak piggtrådgjerder, holdt under slaveliknende forhold, og har hatt arbeidsdager på opptil 19 timer daglig, sju dager i uka. De er slått, blitt utsultet og seksuelt trakassert og svindlet for flere hundre tusen dollar i lønn. Disse rystende forholdene skriver seg fra en fabrikk på Amerikansk Samoa som nå er nedlagt. Klærne disse kvinnene sydde, ble imidlertid solgt videre til storselskapene Sears, Target og Wal-Mart, som ikke har gitt noe bidrag til de utnyttede kvinnene. Det svenske Sjunde AP-fonden har etter at dette ble kjent, fjernet disse tre selskapene fra sin portefølje. Ikke det norske oljefondet.
  • Det er lett å forestille seg hvordan aksjekursene stiger i selskaper som utnytter arbeidskraft og underleverandører på det groveste i strid med FN-konvensjoner og ellers produserer svært helseskadelige produkter. Men er det slik vi vil sikre vår rikdom i Norge? Det er absurd at Norge i internasjonale fora er pådriver for menneskerettighetene, mens vi gjennom oljefondet undergraver de samme målsettingene. Det er både praktisk og politisk mulig å innføre etiske retningslinjer som forhindrer at vi gjennom oljefondet gjør oss rike på andres nød og død.