BARNEARBEID: Småbarn jobber i en kobbergruve i Katanga-provinsen. Glencore er tidligere blitt anklaget for å ha hatt underselskaper som drev barnearbeid i gruvene. Foto: AFP / NTB scanpix
BARNEARBEID: Småbarn jobber i en kobbergruve i Katanga-provinsen. Glencore er tidligere blitt anklaget for å ha hatt underselskaper som drev barnearbeid i gruvene. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Oljefond-selskap skal ha betalt hundrevis av millioner til presidentens mystiske venn

Som har tjent seg søkkrik på bloddiamanter i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det britiske selskapet Glencore anklages nå for bestikkelser i hundremillionersklassen i Kongo.

Ifølge den anerkjente organisasjonen Global Witness skal selskapet ha utbetalt flere titalls millioner dollar til en venn av Kongos president Joseph Kabila, for å få tilgang til en av Kongos største kobbergruver.

Oljefondet eier nå 2,06 prosent av aksjene i Glencore Xtrata PLC - en eierpost verdt 8,6 milliarder kroner.

Skatteparadis Selskapet har ifølge Global Witness utbetalt pengene til den israelske milliardæren Dan Gertler.

Pengene skal ha gått via et komfattende nettverk av selskaper registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

- Totalt skal Glencore ha overført over en halv milliard dollar, og latt Gertler sitte igjen med minst 67 millioner dollar i risikofri fortjeneste, oppgir Global Witness.

Transaksjonene skal ha blitt forsøkt skjult - eksempelvis skal Glencore ved en anledning ha solgt Gertler eienandeler for halv pris av markedspris, for seinere å kjøpe dem til bake - til full pris.

- Anstendige Dagbladet søkte Thomas Sevang, kommunikasjonssjef i Oljefondet, flere ganger tirsdag kveld - uten hell.

PRESIDENTEN. (FILES) Dan Gertler er en god venn av president Joseph Kabila, og ble blant annet invitert i presidentens bryllup i 2006. Ifølge diamanttidsskriftet Rough & Polished skal Gertler ha betalt presidenten 20 millioner dollar for sin tilgang på diamanter i Kongo. Foto: AFP / NTB scanpix
PRESIDENTEN. (FILES) Dan Gertler er en god venn av president Joseph Kabila, og ble blant annet invitert i presidentens bryllup i 2006. Ifølge diamanttidsskriftet Rough & Polished skal Gertler ha betalt presidenten 20 millioner dollar for sin tilgang på diamanter i Kongo. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

I en e-post til Global Witness skriver Glencore at alle transaksjonene mellom dem og Gertlers selskaper har vært håndtert «på en armlengdes avstand» - altså at Gertler ikke har fått noen spesielle fordeler i forhold til andre investorer.

- Transaksjonene er helt anstendige, opplyser Glencore.

Gertlers talsmann, britiske Lord Mancroft, avviser påstandene overfor Global Witness.

Han sier det finnes «legitime, kommersielle årsaker til alle transaksjoner vi er involvert i».

Brogete fortid Israelske Dan Gertler har i en årrekke vært involvert i diamanter, kobber, olje og jern - blant annet - i Afrika. Gertler skal ifølge Forbes ha en personlig formue på godt over 12 milliarder kroner. Gertler er også tidligere blitt anklaget for omfattende bestikkelser og for svært brutal gruvedrift i borgerkrigsherjede Øst-Kongo.

Han er en god venn av president Kabila, og ble blant annet invitert i presidentens bryllup i 2006. Ifølge diamanttidsskriftet Rough & Polished skal Gertler ha betalt presidenten 20 millioner dollar for sin tilgang på diamanter i Kongo.

I Storbritannia er Gertler trukket inn i etterforskningen av det kasakhstanske gruveselskapet Eurasian Natural Resources Corporation, og det Kofi Annan-ledede Fremskrittspanelet for Afrika har hevdet at fem Gertler-avtaler har tappet Kongo for minst sju milliarder kroner - et svært betydelig beløp i landet. Gertler har avvist alle beskyldninger.

Gertler har lenge drevet forretninger med en annen israelsk Afrika-farer, kontroversielle Beny Steinmetz - som Dagbladet skrev om i april.

Kontroversielt eierskap Før Glencore slo seg sammen med det sveitsiske gruveselskapet Xtrata hadde Oljefondet andeler i tre Glencore-selskaper. Eierskapet i Glencore har også tidligere vært gjenstand for hard kritikk:

ETTERTRAKTET: Kobber er en av Kongos mest ettertraktede råvarer. Malakitt, som dette bildet viser, er et grønt, sekundært kobbermineral som forekommer meget utbredt på kobberforekomster. Foto: Reuters / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: Kobber er en av Kongos mest ettertraktede råvarer. Malakitt, som dette bildet viser, er et grønt, sekundært kobbermineral som forekommer meget utbredt på kobberforekomster. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Selskapet skal ha drevet gruver i Kongo som blant annet benytter seg av barnearbeid. Glencore ble i 2011 innklaget for Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), etter at en rapport fra konsulentselskapet Econ Pöyry knyttet dem til omfattende skattebedrageri i Zambia. Zambiske myndigheter har også stengt flere Glencore-gruver etter omfattende forurensning av grunnvann, samt utspill av svovel og bly.

Glencore International er en enorm aktør i handelen med råvarer som råolje, malm, metaller og landbruksprodukter. Selskapet opererer ifølge Framtiden i våre hender i mer enn førti land og har mer enn 2700 ansatte.

Glencore driver direkte eller indirekte gruvedrift i tretti land og sysselsetter gjennom gruvedriften omlag 55 000 mennesker.

KRIGSHERJET: Katanga-provinsen har i mange år vært herjet av borgerkrig. Her er hodeskallen til en opprørssoldat hengt opp til skrekk og advarsel ved landsbyen Mukana i 2005. Foto: Reuters / NTB scanpix
KRIGSHERJET: Katanga-provinsen har i mange år vært herjet av borgerkrig. Her er hodeskallen til en opprørssoldat hengt opp til skrekk og advarsel ved landsbyen Mukana i 2005. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer