Oljefond-sjef økte lønna med 65 %

Svein Gjedrem snakket til oss om moderasjon, men ga lønnshopp på 65% til Oljefond-sjef Knut Kjær. Norges Bank mener at Kjær tjente for lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Aftenposten som skriver om det kraftige lønnshoppet til direktør Knut N. Kjær. Kjær har ansvaret for Norges Bank Kapitalforvaltning, som skal få oljepengene våre til å yngle.

I fjor satte Norges Bank renta opp flere ganger, og Gjedrem spådde at renta kom til å holde seg høy i Norge, selv om den er lav i både EU og USA. Han la ikke skjul på at han mente at grådige ansatte og fagbevegelsen som presset flest mulig kroner ut av lønnsoppgjøret, var med å sende renta til værs. Gjedrem har gjentatte ganger advart mot for høy lønnsøkning.

I fjor var de ansatte i kommunene blant dem som fikk det beste lønnsoppgjøret. De fikk en økning på seks prosent.

Men alle advarslene fra Norges Bank hindrer ikke at Knut Kjær i Norges Bank fikk en lønnsøkning på 16 prosent i fjor, tre ganger så mye som de fleste andre. Året før fikk han en økning på hele 42 prosent. Dét gir Kjær mer enn en dobling av lønna på bare to år og er en lønnsøkning som de flese andre bare kan drømme om.

Tjente for lite

Den kraftige lønnsøkninga til Oljefond-sjefen ble kjent i årsrapporten fra Oljefondet. Saken blir kjent på et dårlig tidspunkt: Samtidig som Bondevik - og Gjedrem - maner til moderasjon og ber oss om å forberede oss på lave tillegg, blir det kjent at sjefer i omkring ikke følger de samme prinsippene.

Overfor Aftenposten forklarer informasjonsdirektør Poul Henrik Poulsson at Knut Kjær tjente for lite:

- Han lå lavt i forhold til lønnsnivået i denne næringen, mener Poulsson.

På spørsmål fra Aftenposten om ikke Norges Bank også rammes av kritikken om at topplederne får høye lønnstillegg mens «de på gølvet» skal moderere seg, svarer Poulsson:

- Nei. Som nevnt har lønnen hans vært for lav.

Etter tilleggene han fikk i 2002, har Kjær en lønn på 1,8 millioner kroner, langt over både sentalbanksjef Gjedrem og statsminister Bondevik.

TJENER TIL SALT PÅ MATEN:</B> Knut Kjær hadde en lønn i fjor på 1,84 millioner etter flere lønnsøkninger.