INVESTERER I MILITÆRDIKTATUR: General Than Shwe og juntaen i Burma kan nyte godt av norske oljepenger. Foto: REUTERS/Petar Kujundzic/Scanpix
INVESTERER I MILITÆRDIKTATUR: General Than Shwe og juntaen i Burma kan nyte godt av norske oljepenger. Foto: REUTERS/Petar Kujundzic/ScanpixVis mer

- Oljefondet bidrar til drap og tvangsarbeid i Burma

Dokumenteres i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom investeringer i 15 internasjonale selskaper er det norske oljefondet tungt inne i Burma og bidrar dermed til omfattende brudd på menneskerettighetene, heter det i en ny rapport.

Investeringene på totalt 4,7 milliarder kroner i 15 internasjonale selskaper bidrar til at flere tusen burmesiske arbeidere i oljeindustrien utsettes for drap, tvangsarbeid og tvangsflytting, ifølge rapporten som Earth Rights International (ERI) legger fram onsdag.

Overgrep Rapportforfatter og menneskerettighetsekspert Matthew Smith sier til Dagsavisen at de ber oljefondets etikkråd om at gjeldende standarder og regler faktisk blir fulgt.

Blant øvrige overgrep forteller rapporten om konfiskering av landområder uten kompensasjon, overgrep mot sivile og politiske rettigheter, økt etnisk uro i distriktene og ødelagt næringsgrunnlag for fiskere og bønder.

Opprørt Leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er opprørt.

- Det er opprørende at oljefondet har interesser i selskaper som har virksomhet i Burma. Så lenge Norge har sanksjoner mot Burma, bør heller ikke fondet investere i bedrifter som har virksomhet i landet, sier Bondevik til Dagsavisen.

Moralbrudd Åse Sand i Burmakomiteen er provosert og sier det er trist at Oljefondet påberoper seg å være det mest etiske fondet i verden.

- Det stemmer ikke. Noe av begrunnelsen for de etiske retningslinjene var at de skulle stå i samsvar med den norske befolkningens moralske kodeks. Jeg får ikke disse investeringene til å stemme overens med den, sier hun.

(NTB)

PROVOSERT: Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PROVOSERT: Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer