- Oljefondet bidrar til drap og tvangsarbeid i Burma

Dokumenteres i ny rapport.

INVESTERER I MILITÆRDIKTATUR: General Than Shwe og juntaen i Burma kan nyte godt av norske oljepenger. Foto: REUTERS/Petar Kujundzic/Scanpix
INVESTERER I MILITÆRDIKTATUR: General Than Shwe og juntaen i Burma kan nyte godt av norske oljepenger. Foto: REUTERS/Petar Kujundzic/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gjennom investeringer i 15 internasjonale selskaper er det norske oljefondet tungt inne i Burma og bidrar dermed til omfattende brudd på menneskerettighetene, heter det i en ny rapport.

Investeringene på totalt 4,7 milliarder kroner i 15 internasjonale selskaper bidrar til at flere tusen burmesiske arbeidere i oljeindustrien utsettes for drap, tvangsarbeid og tvangsflytting, ifølge rapporten som Earth Rights International (ERI) legger fram onsdag.

Overgrep Rapportforfatter og menneskerettighetsekspert Matthew Smith sier til Dagsavisen at de ber oljefondets etikkråd om at gjeldende standarder og regler faktisk blir fulgt.

Blant øvrige overgrep forteller rapporten om konfiskering av landområder uten kompensasjon, overgrep mot sivile og politiske rettigheter, økt etnisk uro i distriktene og ødelagt næringsgrunnlag for fiskere og bønder.

Opprørt Leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er opprørt.

- Det er opprørende at oljefondet har interesser i selskaper som har virksomhet i Burma. Så lenge Norge har sanksjoner mot Burma, bør heller ikke fondet investere i bedrifter som har virksomhet i landet, sier Bondevik til Dagsavisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer