Oljefondet blir pensjonsfond

Finansminister Per-Kristian Foss går inn for å omdanne oljefondet til pensjonsfond - med både statlig og privat deltakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foss legger også opp til å foreslå en ny milliard i skattelette i høstens statsbudsjett.

I i tillegg til milliardene som allerede er vedtatt for neste år.

- Jeg ser for meg at vi får en kombinasjon av noe mer private fond, og fortsatt statlige fond målbestemt til folketrygden. Det vil gjøre det lettere å se sammenhengene i politikken og folk vil bli kritiske til dem som vil ta av folks framtidige pensjonspenger, sier Foss til Dagbladet under Høyres landsmøte.

- Så det er viktig å torpedere grunnlaget for Carl I. Hagens stadige krav om storstilt bruk av oljepengene?

- Nei, behovet for en folketrygdreform har ikke sprunget ut av taktiske overveininger.

Enig med Ap

Alle politikere har de siste ti år sett behovet for en mer målrettet forvaltning av oljeformuen, men arbeidet har gått tregt: Derfor har det vært så lett for Carl I. Hagen å drive kortsiktig politikk etter Ole Brumm-metoden, sier Foss.

Han sier at det vil ta tid å etablere et nytt pensjonssystem, og at det må ha bak seg et bredt flertall i Stortinget.

- Derfor er det Jens Stoltenbergs sa om bruk av oljefondet i sin 1. mai-tale, gledelig og lover godt for å få en slikt flertall.

- Jeg tror det er mulig å få til en pensjonsreform som både gir økt trygghet og større eiendomsrett til pensjonen for den enkelte, og samtidig at deler av petroleumsfondet - eller pensjonsfondet - også kan gå til investeringer i norsk industri.

Vil beskytte fondet

Foss sier at alle land sliter med pensjonsproblemet, men at Norge har en sjanse til å klare det uten å svekke pensjonene og uten å legge nye skattebyrder på dem som skal betale.

- Derfor er det viktigste nå å beskytte oljefondet, slik at vi ikke går glipp av muligheten vi har.

- Det antydes at du legger opp til en milliard ekstra i skattelette i høstens statsbudsjett - i tillegg til de milliardene som allerede er bundet opp?

- Ja, men Kjell Magne Bondevik har nedlagt forbud mot å gå ut med tall. Neste års budsjett vil være preget av allerede vedtatte skattereduksjoner, og større skattereformer vil først komme i 2004. All erfaring tilsier at det lønner seg å ta seg tid ved endringer av skattesystemer.

Minefelt

- Hva slags tanker har du om lønnsoppgjøret?

- Det er jo ikke ferdig ennå. Men statsoppgjøret har fått en profil som fremmer produktivitet i staten, og det skal Victor Norman ha ros for. Slik totalrammene ser ut til å bli, er det klart at dette blir et dyrt lønnsoppgjør, men jeg tror det blir til å leve med.

- Slik at renta ikke går opp?

- Det vil og kan jeg ikke gi noen prognoser på. Vi er i et minefelt i forhold til økning, men det er Norges Bank som suverent fastsetter renta.

- Vi er i en veldig vanskelig balansegang. Vi er i en faresone, sier finansminister Foss.

Finansministeren har hittil åpenbart adoptert sin partileders taktikk:

Ligge musestille og si minst mulig. Slikt blir det lite bråk av - og framgang på meningsmålingene.

Anonym

- Du har vært veldig anonym siden du ble finansminister. I våre databaser var det hittil i år ti treff på stikkordet «Per-Kristian Foss», mens din forgjenger i samme periode i fjor hadde 454 treff - og hittil i år har 57 treff.

- Vel, Schjøtt-Pedersen har jo mye rart å forsvare... Jeg tror ikke en finansminister primært skal kjennetegnes ved utspill, men ved arbeid og resultater, sier Per-Kristian Foss.

I FARESONEN: - Lønnsoppgjøret plasserer oss i et minefelt når det gjelder renteøkning, sier finansminister Per-Kristian Foss i dette intervjuet med Dagbladet.