Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljefondet blir tømt på tre år

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er lut lei av Carl I. Hagens overbudspolitikk, og viser deg regnestykket Hagen holder kjeft om: Med Frp's politikk vil hele dagens oljefond bli brukt opp i løpet av tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hagen inviterer til en vill fest, som vil få tragiske følger for landet. Frp setter pensjonspengene våre over styr. Løftene de serverer medfører at vi bruker opp det vi har spart opp i oljefondet, sier Schjøtt-Pedersen.

Ved hjelp av sine politiske rådgivere og den økonomiske ekspertisen i Finansdepartementet, har Schjøtt-Pedersen regnet ut hva Fremskrittspartiets politikk vil koste Norge. Regnestykket baserer seg på Frp's programmer og partiets budsjettforslag for inneværende år. Resultatet er oppsiktsvekkende:

Dersom Hagens politikk gjennomføres, vil staten årlig tape minst 109 milliarder kroner i inntekter.

Selv landets enorme oljefond ville, slik det er i dag, ikke rekke til mer enn tre år med Frp's skatte- og avgiftspolitikk, ifølge beregningen.

Enda 28 milliarder

Og da har ikke finansministeren engang tatt med Hagens mange forslag til utgiftsøkninger, som vanskelig kan dekkes inn ved kutt i budsjettets utgiftsside.

Dagbladet har tidligere beregnet at Hagens løfter om sykehusutstyr, PC-er til skoler, politiutstyr og annet vil koste staten 28 milliarder kroner.

Det er særlig Frp-løftet om å fjerne inntektsskatten til staten, som vil svekke landets inntekter. I dag håver staten inn 58,5 milliarder kroner på denne posten.

Tomt på to- tre år

Kravet om å fjerne inntektsskatten for etterskuddspliktige bedrifter har en prislapp på 27,7 milliarder kroner. Skulle Hagen i tillegg finne det for godt å la forslaget omfatte også petroleumssektoren, bortfaller ytterligere 18 milliarder. Denne summen er imidlertid ikke tatt med i Finansdepartementets regnestykke, hvilket illustrerer at anslaget er moderat.

Hadde departementet inkludert også tap av inntektsskatt for petroleumssektoren, samt kommunenes og fylkenes inntektstap ved bortfall av formue- og boligskatt, ville det ikke ta tre år å bruke opp dagens oljefond, men to.

ØNSKER SLØSING? Carl I. Hagen fotografert da han sa at statsråder må stå til ansvar for sine handlinger. Nå krever finansministeren at Hagen tar ansvar i sine egne budsjettberegninger.