Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljefondet bør ikke selge oljeaksjer

Ikke en effektiv forsikring mot lavere oljepriser, sier ekspertutvalg.

- BEHOLD ENERGIAKSJENE: Et ekspertutvalg nedsatt av Finansdepartementet, rådet i dag finansminister Siv Jensen til å beholde Oljefondets investeringer i energiselskaper - inkludert olje- og gasselskaper. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
- BEHOLD ENERGIAKSJENE: Et ekspertutvalg nedsatt av Finansdepartementet, rådet i dag finansminister Siv Jensen til å beholde Oljefondets investeringer i energiselskaper - inkludert olje- og gasselskaper. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, bør fortsatt være investert i energiselskaper, inkludert olje- og gasselskaper.

Det er konklusjonen i en rapport som ble overlevert til Siv Jensen i dag, fra en ekspertgruppe nedsatt av Finansdepartementet.

Ekspertgruppens mandat har vært å se på om det er finansielle argumenter for et nedsalg. Å vurdere eventuelle klimaargumenter for å selge seg ut, har ikke vært en del av ekspertgruppas oppgave.

- Ikke en god forsikring

- Nedsalg av energiaksjene i Statens pensjonsfond utland er ikke en effektiv forsikring mot et permanent fall i oljeprisen. Energiaksjene er bare en marginal bidragsyter til Norges oljeprisrisiko, sier Øystein Thøgersen som ledet ekspertgruppen. Thøgersen er professor ved Norges handelshøyskole (NHH).

Hovedoppgaven for ekspertgruppen har vært å vurdere om Oljefondet bør selge seg ut av energiaksjer, som en forsikring mot en eventuell permanent nedgang i verdien av Norges gjenværende petroleumsressurser.

Ved et vedvarende fall i oljeprisen, skriver ekspertgruppen i en pressemelding, vil Norges inntekter fra petroleumsaktiviteter gå betydelig ned, men et nedsalg av energiaksjer i Oljefondet vil bare dekke opp for én prosent av tapet.

Legger fram vurdering i høst

Finansminister Siv Jensen sa under presskonferansen at hun ser frem til å lese rapporten og sette seg godt inn i rådene fra ekspertgruppen.

- Regjeringen vil legge fram vår vurdering senere i høst, sa Jensen.

Bakgrunnen for rapporten er at Norges Bank i 2017 rådet Finansdepartementet til å ta ut aksjer i olje- og gasselskaper fra Oljefondet - altså motsatt av hva ekspertgruppen nå har landet på.

Et nedsalg ville, ifølge Norges Bank, redusere Norges finansielle risiko dersom det skulle komme et varig fall i prisene på olje og gass. Rådet som ble gitt fra Norges Bank, var også utelukkende finansielt begrunnet.

- Vedder mot Parisavtalen

Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV er skuffet over ekspertgruppas rapport.

- Klimaendringene er dårlig nytt for framtidig avkastning og økonomisk vekst. Investerer oljefondet i økte klimagassutslipp i dag, er det et bidrag til klimaendringer og dårligere avkastning på sikt. Dessverre er ikke dette noe rapporten fra ekspertgruppen tar for seg, sier hun.

Hun mener at rapporten heller ikke gir en god vurdering av Norges finansielle risiko, dersom verden gjør det som kreves for å nå målene i Parisavtalen, og raskt faser ut forbruket av olje og gass.

- I dag vedder vi penger på at verden ikke når klimamålene. Det er ikke riktig og det er ikke klokt, når vekstmarkedene heller er innenfor grønne næringer enn olje og gass, sier hun.

MDG er rystet

Arild Hermstad, talsperson for Miljøpartiet De Grønne, kaller rapporten «hårreisende».

- Det norske folk vil være tjent med at fondet trekkes ut av fossil energi, og det vil helt klart være et tydelig signal internasjonalt. Det vil kunne ha en positiv effekt for våre barn og barnebarns fremtid gjennom et bedre klima, samtidig som det vil lønne seg for lommeboken vår, sier Hermstad.

- Ekspertene har fått et for snevert mandat, og ser blant annet ikke på virkningen av Parisavtalen. Det viser også at regjeringen ikke har en politikk som styrer mot at verden faktisk lykkes med klimamålene sine, mener han.

Hermstad sier MDG håper Siv Jensen heller hører på anbefalingen fra Norges Bank, og «ikke fortsetter å lukke øyne og ører for at vi faktisk er i ferd med å bevege oss mot en verden som er mindre avhengig av fossile energikilder».

- Verken finansielle argumenter, eller behovet for å få gjennomført en global grønn omstilling, har hittil bitt på finansministeren, sier Hermstad.

316 milliarder i olje og gass

Ved utgangen av 2017 hadde Oljefondet aksjeinvesteringer i 350 oljeselskaper, for til sammen 316 milliarder kroner. Det tilsvarer om lag 3,5 prosent av den totale verdien av fondet.

De største investeringene i olje- og gasselskaper er BP (25 mrd kr.), Exxon (25 mrd kr.), og Shell (50 mrd kr.). Shell er Oljefondets femte største aksjeinvestering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!