Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet brukes til spill, tobakk og alkohol

Petroleumsfondet eier aksjer for mer enn én milliard kroner i bedrifter som driver med alkohol, spill og tobakk, viser en oversikt laget av Finansavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Størst av disse investeringene er Petroleumsfondets aksjepost i den amerikanske tobakkgiganten Philip Morris, som ved årsskiftet var verdt vel 238 millioner kroner. Aksjeposten på 112,7 millioner kroner i British American Tobacco var den nest største investeringen i de nevnte «ukristelige» bransjene.

Men det går dårlig med fondets tobakksinvesteringer. Siden nyttår har aksjene i Philip Morris sunket med hele 32 prosent i verdi.

Bedre i sprit

Bedre resultat viser investeringene i sprit og spill. Aksjeposten på 110 millioner kroner i den franske champagne- og konjakk-produsenten Moet-Hennessy Louis Vuitton har steget i verdi med nesten 50 prosent siden nyttår. Også aksjene i kanadiske Seagram og den amerikanske ølprodusenten Anheuser-Busch har vist fin verdistigning med en økning på henholdsvis 44 og 11 prosent siden nyttår.

Best resultat viser fondets investeringer i Las Vegas spillebuler. Aksjepostene i bedrifter som Circus Circus Entreprises, Harrahs Entertainments og Mirage Resorts har hatt en oppgang på mellom 56 og 132 prosent. Men aksjepostene er små, fra 1,5 til 4,5 millioner kroner, så avkastningen monner lite, uheldigvis, sett med fondets «øyne».

Økt risiko

I diskusjonen om etiske retningslinjer for Petroleumsfondets investeringer er det særlig miljø-og menneskerettighetsaspektet ved investeringene som er blitt trukket fram. «Syndig» virksomhet som spill, sprit og røyk er kommet mer i bakgrunnen i denne debatten. Men statssekretær Endre Skjørestad i Finansdepartementet bebuder at saken vil bli vurdert grundig for å se om det er mulig å komme med forslag til endring av investeringspraksisen.

En aktiv utvelgelse av bedrifter som fondet kan investere i, vil komplisere forvaltningen av fondet og øke risikoen, mener fondets leder Knut N. Kjær i Norges Bank.

(NTB9