7.000 milliarder:  Oljefond-sjefen Yngve Slyngstad kan se tilbake på et år der Statens pensjonfond utland nærmet seg 7.000 milliarder kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
7.000 milliarder: Oljefond-sjefen Yngve Slyngstad kan se tilbake på et år der Statens pensjonfond utland nærmet seg 7.000 milliarder kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Oljefondet fikk god avkastning i 2014

Statens pensjonsfond utland fikk i 2014 en avkastning på 7,6 prosent, tilsvarende 544 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Aksjeinvesteringene i Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, ga en avkastning på 7,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 6,9 prosent. Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 10,4 prosent i 2014, skriver Norges Bank i en fersk pressemelding.

Ved utgangen av 2014 hadde fondet en verdi på 6.431 milliarder kroner per 31. desember 2014, hvorav 61,3 prosent var investert i aksjer, 36,5 prosent i rentepapirer og 2,2 prosent i eiendom.

I skrivende stund er verdien på fondet på 6.980 milliarder kroner.

- 2014 har vært et godt år for fondet, med positive resultater for alle fondets aktivaklasser. Sterke aksjemarkeder i første halvår og fallende renter bidro positivt til resultatet, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management, i en kommentar.

Det relative resultatet var svakere enn i tidligere år. I 2014 var den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene 0,8 prosentpoeng lavere enn referanseindeksenes avkastning.

Resultatet kan i hovedsak forklares av en høyere andel europeiske aksjer og en kortere varighet på fondets renteinvesteringer sammenlignet med referanseindeksen.

Andelen av fondet som er investert i eiendom, økte i løpet av 2014 til 2,2 prosent. Det er blitt opprettet en separat ledergruppe for eiendom som skal bygge en egen organisasjon for eiendomsinvesteringene.

- Vi har aldri gjort så mange eiendomsinvesteringer som i fjor, og vi vil de neste årene fortsette å øke investeringene i eiendom. Vi er glade for å ha fått på plass en egen ledergruppe for eiendom som vil drive den planlagte veksten i eiendom fremover, sier Slyngstad i en kommentar.

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 702 milliarder målt i norske kroner. I tillegg ble fondet tilført 147 milliarder kroner.

Flere nyheter Oljefondet nær 7.000 milliarder kroner
Oljefondet med god avkastning i 2014
Oljefondet klarer ikke å slå markedet