Årsak: Sviktende inntekter fra Fastlands-Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Årsak: Sviktende inntekter fra Fastlands-Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Oljefondet fikk laveste innskudd siden finanskrisen

Oljefondet har ikke blitt tilført så lite penger siden finanskrisen. Årsaken var blant annet sviktende inntekter fra Fastlands-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Finansavisen har tidligere beregnet at Statens pensjonsfond utland, også kalt Oljefondet, ville bli tilført oppunder 40 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Slik gikk det ikke.

Da fjerdekvartalsrapporten for Oljefondet kom, viste det seg at tilførselen var kun 26 milliarder kroner, ned fra 62 milliarder kroner året før.

Lavere oljepris Man må tilbake til etterdønningene etter finanskrisen for å finne lavere tilførsel. I første kvartal 2010 ble det 19 milliarder kroner, men det hentet seg raskt opp igjen, drevet av oljeprisoppgangen, skriver Finansavisen.

Det vil neppe skje denne gangen, skal vi tro estimatene. Og mens gjennomsnittsprisen i fjerde kvartal var 527 kroner pr. fat, vil den havne rundt 428 kroner i første kvartal i år.

Det ligger derfor an til videre svikt i tilførslene til fondet.

Norges nest største næring etter eksport av olje og gass er leverandørindustrien, som sorterer under Fastlands-Norge.

Med budsjettkutt i oljeselskapene, merker dette segmentet oljeprisendringene vel så sterkt som oljeselskapene, noe man ser av utviklingen på børsverdiene.

Bare såvidt begynt Finansavisen viser til at at det i saldert budsjett i oktober var ventet at inntektene fra Fastlands-Norge ville øke med 3,9 prosent i forhold til statsregnskapet for 2013. To måneder senere var inntektsveksten kuttet til 1,7 prosent.

Hele leverandørindustrien har nå tatt frem sparekniven. Nylig spådde Statistisk sentralbyrå at 30.000 arbeidsplasser ville forsvinne, noe som betyr at nedturen industrien befinner seg i, bare såvidt har begynt.

Etter at rapporteringssesongen for de børsnoterte selskapene er over, ligger estimatene vesentlig lavere i år enn for i fjor, noe som igjen betyr tynnere marginer og mindre skatteinntekter til staten.

Fortsetter trenden fra fjerde kvartal, kan det ligge an til nedgang i skatte- og avgiftsinntektene fra Fastlands-Norge i 2015, skriver Finansavisen. Det betyr økt oljepengebruk for å dekke inn utgiftssiden. Med full effekt av lav oljepris fremover, vil også statens petroleumsinntekter avta. Da ligger det an til null tilførsler til Oljefondet allerede i år, noe Finansavisen tidligere har beregnet ville skje i 2016.

Finansdepartementet vil ikke kommentere ut over å opplyse om at status vil bli gitt i revidert budsjett i mai, skriver Finansavisen.

7000 mrd kroner Statens pensjonsfond utland (SPU) har i skrivende stund en verdi på 7068 milliarder kroner. 

I nasjonalbudsjettet har regjeringen et verdianslag for oljefondet ved utgangen av 2015 på 6015 milliarder kroner. Det er dermed allerede passert med over 1050 milliarder kroner.  

Oljefondets verdi er da også 1030 milliarder kroner større enn enn Folketrygdens fremtidige forpliktelser til alderspensjoner, som ved utgangen av 2014 var beregnet til å være på 6038 milliarder kroner.  

SPU+SPI Inkludert Statens pensjonsfond innland (SPI) var anslaget for den samlede verdien av pensjonsfondet, inn- og utland, ved utgangen av 2015 på 6206 milliarder kroner.  

Verdien på Statens pensjonsfond innland er nå på nærmere 190 milliarder kroner, og legges det til oljefondet er den samlede verdien i dag på 7258 milliarder kroner, tilsvarende mer enn 1,4 millioner kroner pr. nordmann.

Flere saker: Norges Bank vil selge valuta
Frykter oljesjokk fra Iran - klokken tikker

Oljegigant terminerer riggkontrakt