- Oljefondet finansierer Israels okkupasjon

AUF reagerer kraftig på at oljefondets investeringer i Israel er doblet det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det betyr at Israel kan bygge bosetninger og fortsette okkupasjonspolitikken sin, og det er uakseptabelt, sier AUF-leder Martin Henriksen til NRK.

Likevel vurderer ikke etikkrådet å stanse denne typen investeringer, som faller utenfor rådets mandat. Det er opp til regjeringen å vurdere hvilke stater oljefondet skal investere i.

Begrenset virkemiddel

I 2006 investerte Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, en halv milliard kroner i israelske statsobligasjoner.

Finansminister Kristin Halvorsen har uttalt at Norge skal bruke oljefondets eierskap aktivt, men holdningen er ikke den samme når det gjelder statsobligasjoner.

- Det er nok en grense for i hvor stor grad du kan bruke pensjonsfondet som et utenrikspolitisk virkemiddel. Det bør vi primært gjøre gjennom internasjonale organer og overfor Israel direkte, sier statssekretær Bjørn Arild Gram i Finansdepartementet til NRK.

- Skal passe på

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gjorde det klart på AFUs sommerleir torsdag at det er lite sannsynlig at Norge vil droppe investeringer i enkeltland som Israel.

MUR-FINANSIERING: Oljefondets investeringer i Israel er med på å finansiere Israels okkupasjonspolitikk som bygging av muren, mener AUF-leder Martin Henriksen. Her er han under AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i går, sammen med Utenriksminister Jonas Gahr Støre og politisk rådgiver Gry Larsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
MUR-FINANSIERING: Oljefondets investeringer i Israel er med på å finansiere Israels okkupasjonspolitikk som bygging av muren, mener AUF-leder Martin Henriksen. Her er han under AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i går, sammen med Utenriksminister Jonas Gahr Støre og politisk rådgiver Gry Larsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX Vis mer

- Jeg har personlig ganske liten sans for at vi velger ut enkeltland, uavhengig av hva FN har vedtatt, sa Støre før han beroliget AUF-erne med at regjeringen vil «fortsette å banke på døra» til Israel for å forsikre seg om at pengene blir brukt riktig.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer