- Oljefondet finansierer Israels okkupasjon

AUF reagerer kraftig på at oljefondets investeringer i Israel er doblet det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det betyr at Israel kan bygge bosetninger og fortsette okkupasjonspolitikken sin, og det er uakseptabelt, sier AUF-leder Martin Henriksen til NRK.

Likevel vurderer ikke etikkrådet å stanse denne typen investeringer, som faller utenfor rådets mandat. Det er opp til regjeringen å vurdere hvilke stater oljefondet skal investere i.

Begrenset virkemiddel

I 2006 investerte Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, en halv milliard kroner i israelske statsobligasjoner.

Finansminister Kristin Halvorsen har uttalt at Norge skal bruke oljefondets eierskap aktivt, men holdningen er ikke den samme når det gjelder statsobligasjoner.

- Det er nok en grense for i hvor stor grad du kan bruke pensjonsfondet som et utenrikspolitisk virkemiddel. Det bør vi primært gjøre gjennom internasjonale organer og overfor Israel direkte, sier statssekretær Bjørn Arild Gram i Finansdepartementet til NRK.

- Skal passe på

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gjorde det klart på AFUs sommerleir torsdag at det er lite sannsynlig at Norge vil droppe investeringer i enkeltland som Israel.

MUR-FINANSIERING: Oljefondets investeringer i Israel er med på å finansiere Israels okkupasjonspolitikk som bygging av muren, mener AUF-leder Martin Henriksen. Her er han under AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i går, sammen med Utenriksminister Jonas Gahr Støre og politisk rådgiver Gry Larsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
MUR-FINANSIERING: Oljefondets investeringer i Israel er med på å finansiere Israels okkupasjonspolitikk som bygging av muren, mener AUF-leder Martin Henriksen. Her er han under AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i går, sammen med Utenriksminister Jonas Gahr Støre og politisk rådgiver Gry Larsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX Vis mer

- Jeg har personlig ganske liten sans for at vi velger ut enkeltland, uavhengig av hva FN har vedtatt, sa Støre før han beroliget AUF-erne med at regjeringen vil «fortsette å banke på døra» til Israel for å forsikre seg om at pengene blir brukt riktig.

(NTB)