LONDONS DYRESTE STRØK: Her, i Queensberry House i eksklusive Mayfair, har oljefondet sitt London-kontor. Foto: Google Street View.
LONDONS DYRESTE STRØK: Her, i Queensberry House i eksklusive Mayfair, har oljefondet sitt London-kontor. Foto: Google Street View.Vis mer

Oljefondet flotter seg i rådyre lokaler

Hvorfor betale 18 millioner kroner i husleie når du kan betale 60 millioner?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I 2015 kjøpte oljefondet Queensberry House i Londons Mayfair-distrikt for 190 millioner pund.

Mayfair er et av Londons dyreste strøk, der totale leiekostnader er på drøyt 21.000 kroner per kvadratmeter, skriver Finansavisen, som støtter seg på beregninger fra analyseselskapet GVA.

60 millioner i året

Og det er i dette bygget oljefondet har sine London-kontorer.

Når fondet leier «av seg selv», slår dette ifølge avisen ut i regnestykkene ved at bygget genererer bare så vidt over halvparten av sine potensielle leieinntekter.

På spørsmålet om hva eksterne leietakere betaler, skriver informasjonssjef Thomas Sevang hos oljefondforvalteren Norges Bank Investment Management (NBIM) i en e-post til Finansavisen at leieinntekter fra enkeltbygg ikke blir opplyst om.

47 prosent av Queensberry House utgjør ca. 2.900 kvadratmeter. Det tilsier en markedsleie for arealet oljefondet selv bruker på rundt 5,5 millioner pund årlig, eller 60 millioner kroner.

Betaler tredobbelt

Andre finansinstitusjoner har valgt langt rimeligere områder for sine kontorer, skriver avisen.

Goldman Sachs, Deutsche Bank, DNB og Nordea holder for eksempel til i bydelen «City Core». Oljefondet hadde spart 27 millioner kroner i året på å ha lokaler her.

Finansavisen påpeker samtidig at det meste av Londons nye prestisjelokaler etableres på Canary Wharf i Docklands-området øst i byen.

Her har Barclays, Citibank og HSBC valgt å legge sine hovedkontorer. Hadde oljefondet holdt til her, ville den årlige besparelsen vært nesten 42 millioner kroner.

NBIMs London-kontor betaler altså 100-200 prosent mer for sine lokaler enn hva øvrige, store finansinstitusjoner gjør.

- Uaktuelt å flytte

Sevang i NBIM opplyser til avisen at fondet betaler markedsleie for sin del av Queensberry House, sånn en ekstern leietaker ville ha gjort.

Ifølge informasjonssjefen har det ikke vært en problemstilling å regne på hva oljefondet kunne ha spart på å flytte til strøk med et gjennomsnittlig leienivå.

Snittleien i London tilsvarer ifølge Finansavisen over 8.300 kroner per kvadratmeter i året, omtrent det doble av Oslos dyreste kontorstrøk.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski hadde forventet seg mer nøkternhet.

- Fondet har i oppdrag å maksimere avkastningen på våre felles pensjonspenger. (…) Disse tallene høres ut som et eksempel på at man kunne sittet igjen med mer enn man gjør, sier hun til avisen.

Andre økonominyheter:
Tre nordmenn sitter på eiendom for 88 milliarder
Norges best betalte advokat tjente 55 millioner i fjor