Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet for stort for norsk økonomi

Det norske Oljefondet er blitt så stort at det kan få det til å koke over i norsk økonomi. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil bremse pengeflommen kraftig i statsbudsjettet for 2013, spår Statistisk sentralbyrå (SSB).

TUSANS STORT: Oljefondet har vokst seg så stort at det å bruke fire prosent av avkastningen kan få det til å koke over i norsk økonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUSANS STORT: Oljefondet har vokst seg så stort at det å bruke fire prosent av avkastningen kan få det til å koke over i norsk økonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet er blitt så stort at å bruke 4 prosent hvert år, som handlingsregelen tillater, vil få det til å koke over i norsk økonomi, skriver Aftenposten.

Både Statistisk sentralbyrå (SSB) og Norges Bank spår at regjeringen vil foreslå å bruke langt mindre enn 4 prosent av Oljefondet, som er kjernen i handlingsregelen for bruk av oljepenger. 4 prosent tilsvarer forventet langsiktig realavkastning av fondet. Slik bruk betyr derfor å bruke avkastningen, samtidig som selve fondet står urørt.

- Å bruke 4 prosent av fondet de neste årene vil føre til en kraftig oppgang i etterspørselen i økonomien. Det vil blant annet presse opp lønnsveksten og svekke konkurranseutsatte bedrifter ytterligere. 4 prosent bruk nå betyr at vi har mindre oljepenger å bruke når behovet er større, sier administrerende direktør Hans Henrik Scheel i SSB.

- Selv ved å bruke «bare» 2,5 prosent av Oljefondet, vil statsbudsjettet bidra til å få opp farten i økonomien, sier han,

Statsbudsjettet for 2013 legges fram mandag 8. oktober.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media