FARE FOR RAS: Men Oljefondet hamstrer aksjer. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
FARE FOR RAS: Men Oljefondet hamstrer aksjer. Foto: Heiko Junge/SCANPIXVis mer

Oljefondet hamstrer aksjer

- Gunstig tidspunkt for å kjøpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens finanskrisen ruller verden over, faller verdens aksjekurser. Oljefondet verditap i år kan ende på 500 milliarder kroner, men det hindrer ikke fondet fra å hamstre aksjer som aldri før.

Stortinget har sluttet seg til at aksjeandelen i oljefondet skal økes fra 40 til 60 prosent. Fondet har kommet halvveis på vei mot målet.

- Det kan vise seg å være et gunstig tidspunkt for å kjøpe, hvis man tåler å sitte med svingninger i markedene. Med vår svært langsiktige horisont er jo tanken at det skal vi tåle, sier oljefondets leder Yngve Slyngstad til Aftenposten.

Kjøper aksjer

Oljefondets eierandel i Europas aksjemarked har økt fra 0,77 prosent i desember i fjor til 1,25 prosent i september i år. Økningen har skjedd samtidig med at fondets samlede verdi har vært omtrent uendret rundt 2.000 milliarder kroner.

Aksjer har blitt mye billigere det siste året og fondet får store eierandeler for lite penger.

Tap

Samtidig har oljefondet blitt påført tap på papiret. Tredje kvartal blir oljefondets verste noensinne med et tap på mellom 5 og 10 prosent, og fjerde kvartal kan bli enda verre. Verdens aksjemarkeder har falt med rundt 25 prosent. Årets tap for oljefondet kan til slutt ende på 500 milliarder kroner.

- Det har vært enkeltdager da vi har gått 110 milliarder kroner i minus. Den motsatte ytterligheten er 90 milliarder kroner i pluss, sier Slyngstad.

Tapet får ingen konsekvenser for deg og meg. Det er først hvis avkastningen forblir negativ eller svak over lang tid at vi vil merke det. For å hindre nedtapping av oljefondet må det da i så fall brukes mindre oljepenger her i landet. Men Slyngstad gjør det klart at fondets fokus er langsiktighet, og da må man regne med nedturer underveis.

(NTB)