Oljefondet har investert milliarder i selskaper som kan skade Amazonas

Regnskogfondet mener det er på tide at staten bruker eiermakta si bedre for å bevare regnskogen.

BRENNER: Brannene i Amazonas denne sommeren har vakt oppsikt, og fått betydelig medieoppmerksomhet. Foto: Reuters / Bruno Kelly
BRENNER: Brannene i Amazonas denne sommeren har vakt oppsikt, og fått betydelig medieoppmerksomhet. Foto: Reuters / Bruno Kelly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oljefondet investerte i fjor 182 mrd kroner i selskaper som har høy risiko for avskoging av regnskog i verden, hevder en årlig gjennomgang organisasjonens Regnskogfondet har gjort av oljefondets investeringsportefølje.

Blant annet har oljefondet investert 2,5 mrd i de USA-baserte selskapene Bunge og Archer-Daniels-Midland, som driver stort innen soyaproduksjon som kan true regnskogen i Amazonas, skrev VG i helga.

Totalt anslår regjeringen selv at oljefondet kan ha investert 25 mrd kroner i 40 ulike selskaper som opererer i bransjer og områder som kan utgjøre en risiko for avskoging av Amazonas - uten at det er mulig å slå fast at disse selskapene faktisk gjør det.

Det har finansminister Siv Jensen (Frp) opplyst i Stortinget, i forbindelse med et skriftlig spørsmål fra Rødt.

- Regjeringen må sørge for at vi får dokumentasjon fra disse selskapene på at de ikke ødelegger regnskog. Her må staten bruke eiermakta vi har i disse selskapene til å påvirke, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken om oljefondets investeringer i risikoselskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer