Oljefondet har investert milliarder i selskaper som kan skade Amazonas

Regnskogfondet mener det er på tide at staten bruker eiermakta si bedre for å bevare regnskogen.

BRENNER: Brannene i Amazonas denne sommeren har vakt oppsikt, og fått betydelig medieoppmerksomhet. Foto: Reuters / Bruno Kelly
BRENNER: Brannene i Amazonas denne sommeren har vakt oppsikt, og fått betydelig medieoppmerksomhet. Foto: Reuters / Bruno Kelly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oljefondet investerte i fjor 182 mrd kroner i selskaper som har høy risiko for avskoging av regnskog i verden, hevder en årlig gjennomgang organisasjonens Regnskogfondet har gjort av oljefondets investeringsportefølje.

Blant annet har oljefondet investert 2,5 mrd i de USA-baserte selskapene Bunge og Archer-Daniels-Midland, som driver stort innen soyaproduksjon som kan true regnskogen i Amazonas, skrev VG i helga.

Totalt anslår regjeringen selv at oljefondet kan ha investert 25 mrd kroner i 40 ulike selskaper som opererer i bransjer og områder som kan utgjøre en risiko for avskoging av Amazonas - uten at det er mulig å slå fast at disse selskapene faktisk gjør det.

Det har finansminister Siv Jensen (Frp) opplyst i Stortinget, i forbindelse med et skriftlig spørsmål fra Rødt.

- Regjeringen må sørge for at vi får dokumentasjon fra disse selskapene på at de ikke ødelegger regnskog. Her må staten bruke eiermakta vi har i disse selskapene til å påvirke, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken om oljefondets investeringer i risikoselskaper.

SV har selv forsøkt å undersøke hvor mye penger oljefondet har registrert i selskaper som har høy risiko for å drive avskoging av regnskogen i Brasil, og mener det kan være så mye som 33 mrd.

Regnskogfondet kritisk

Da tar de utgangspunkt i oversikten Regnskogfondet lager hvert år, som SV mener har høy troverdighet i spørsmålet.

Regnskogfondet, som er en norsk organisasjon som jobber for regnskogbevaring over hele verden, mener den norske stat nå må ta grep.

- Oljefondet sitter med nøkkelen til å bevare Amazonas. Det er bare næringslivet i Brasil som kan overbevise Bolsonaro om å beskytte regnskogen, og det vil bare skje under press fra investorer og bedriftskunder. Fondet må bruke sin eiermakt og sette makt bak kravet om at bedrifter i porteføljen må bevise at de ikke medvirker til avskoging, sier Vemund Olsen i Regnskogfondet til Dagbladet.

Han mener oljefondet bør starte med å gå ut offentlig og kreve forbedring fra selskapene de investerer i, og på den måten sende et signal til selskapene.

- Det vi er overrasket over er at mange av disse selskapene i 2009 gikk ut og sa at de skulle være avskogingsfrie innen 2020, og det er ingen som er nære å nå målet. Investorer, som oljefondet, bør nå sette mer makt bak kravene, sier Olsen.

Har retningslinjer

Oljefondet har etiske retningslinjer for hva man skal investere i.

I sitt svar til Stortinget, beskriver finansminister Siv Jensen (Frp) at Norges Bank - som står for forvaltningen av oljefondet på vegne av regjeringen - har solgt seg ut av selskaper fordi risikoen for skade på tropisk regnskog har vært for høy.

Der går det fram at Norges Bank i løpet av 2019 har tatt opp avskogingsspørmål i 27 selskapsmøter, og med 22 forskjellige selskaper, og at det forventes åpenhet fra selskaper de samarbeider med.

«Jeg mener vi har etablert et godt rammeverk for arbeid med ansvarlig forvaltning av våre felles sparepenger i SPU (oljefondet, journ.anm) og SPN (folketrygdfondet, journ.anm), som også høster internasjonal anerkjennelse», skriver Jensen avslutningsvis til Stortinget.

Til VG sier også eierskapsdirektør Carine Smith Ihenacho i Norges Bank Investment Managament (NBIM) at oljefondet har dialog med banker i både Brasil og andre land med mye regnskog, for å oppmuntre disse til å gjøre undersøkelser før de låner ut penger til selskaper som kan drive avskoging av regnskogen.

– Vi har hatt fokus på avskoging i flere år og følger den alvorlige situasjonen i Amazonas, sier Ihenacho til VG.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer