Oljefondet

Oljefondet har over 100 milliarder investert hos klimalobbyister: - Helt hårreisende

Fondet er investert i åtte av de ti verste selskapene.

STORINVESTOR: I en fersk forskningsartikkel, publisert av forskere ved Harvard i august i år, dokumenteres det hvordan ExxonMobil gjennom flere tiår har forledet offentligheten om klimaendringene gjennom sin kommunikasjon. Oljefondet har investert over 26 milliarder kroner i Exxon. Bildet viser en ekspolsjon ved en av ExxonMobils oljeraffineri i Torrance i California i USA. Foto: Chuck Bennett / Los Angeles Daily News / AP / NTB Scanpix
STORINVESTOR: I en fersk forskningsartikkel, publisert av forskere ved Harvard i august i år, dokumenteres det hvordan ExxonMobil gjennom flere tiår har forledet offentligheten om klimaendringene gjennom sin kommunikasjon. Oljefondet har investert over 26 milliarder kroner i Exxon. Bildet viser en ekspolsjon ved en av ExxonMobils oljeraffineri i Torrance i California i USA. Foto: Chuck Bennett / Los Angeles Daily News / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En ny rapport fra InfluenceMap rangerer selskapene i verden som i størst grad påvirker reguleringer som kan føre til mindre utslipp av klimagasser.

Det viser seg at statens pensjonsfond utland – altså det norske oljefondet – har investert over 101 milliarder norske kroner i selskaper som kåres til de aller verste når det kommer til å jobbe mot klimareguleringer.

- Det er hårreisende, og nok et eksempel på at vi trenger en debatt om hvordan vi forvalter våre felles sparepenger i oljefondet, sier Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender til Dagbladet.

- UholdbartUndersøkelsene identifiserer 50 av de 250 største, ikke-statseide, industrielle selskapene som er mest innflytelsesrike i utformingen av klimapolitikken i dag, mens de resterende 200 stort sett «sitter på gjerdet», skriver InfluenceMap.

Framtida i våre hender har gått gjennom oljefondets aksjeinvesteringer i de aktuelle selskapene, og finner at fondet har investert i åtte av de ti verste selskapene på rangeringen.

I en fersk forskningsartikkel, publisert av forskere ved Harvard i august i år, dokumenteres det hvordan ExxonMobil gjennom flere tiår har forledet offentligheten om klimaendringene gjennom sin kommunikasjon. Oljefondet har investert over 26 milliarder kroner i Exxon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer