Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet

Oljefondet har over 100 milliarder investert hos klimalobbyister: - Helt hårreisende

Fondet er investert i åtte av de ti verste selskapene.

STORINVESTOR: I en fersk forskningsartikkel, publisert av forskere ved Harvard i august i år, dokumenteres det hvordan ExxonMobil gjennom flere tiår har forledet offentligheten om klimaendringene gjennom sin kommunikasjon. Oljefondet har investert over 26 milliarder kroner i Exxon. Bildet viser en ekspolsjon ved en av ExxonMobils oljeraffineri i Torrance i California i USA. Foto: Chuck Bennett / Los Angeles Daily News / AP / NTB Scanpix
STORINVESTOR: I en fersk forskningsartikkel, publisert av forskere ved Harvard i august i år, dokumenteres det hvordan ExxonMobil gjennom flere tiår har forledet offentligheten om klimaendringene gjennom sin kommunikasjon. Oljefondet har investert over 26 milliarder kroner i Exxon. Bildet viser en ekspolsjon ved en av ExxonMobils oljeraffineri i Torrance i California i USA. Foto: Chuck Bennett / Los Angeles Daily News / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny rapport fra InfluenceMap rangerer selskapene i verden som i størst grad påvirker reguleringer som kan føre til mindre utslipp av klimagasser.

Det viser seg at statens pensjonsfond utland – altså det norske oljefondet – har investert over 101 milliarder norske kroner i selskaper som kåres til de aller verste når det kommer til å jobbe mot klimareguleringer.

- Det er hårreisende, og nok et eksempel på at vi trenger en debatt om hvordan vi forvalter våre felles sparepenger i oljefondet, sier Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender til Dagbladet.

- Uholdbart
Undersøkelsene identifiserer 50 av de 250 største, ikke-statseide, industrielle selskapene som er mest innflytelsesrike i utformingen av klimapolitikken i dag, mens de resterende 200 stort sett «sitter på gjerdet», skriver InfluenceMap.

Framtida i våre hender har gått gjennom oljefondets aksjeinvesteringer i de aktuelle selskapene, og finner at fondet har investert i åtte av de ti verste selskapene på rangeringen.

I en fersk forskningsartikkel, publisert av forskere ved Harvard i august i år, dokumenteres det hvordan ExxonMobil gjennom flere tiår har forledet offentligheten om klimaendringene gjennom sin kommunikasjon. Oljefondet har investert over 26 milliarder kroner i Exxon.

- Det er helt drøyt at oljefondet har investert i åtte av de ti verste selskapene på rangeringen. Vi mener det er uholdbart at de har investert i lobbyverstingene, og nå må det vurderes om fondet skal trekkes ut av selskapene, sier Bakken Riise til Dagbladet.

Selskaper som jobber aktivt mot klimaet
Bakken Riise mener at det i bunn og grunn handler om hvor sparepengene til det norske folk skal plasseres.

- Skal oljefondet være en positiv drivkraft – eller skal vi bruke sparepengene våre til å investere i selskaper som jobber aktivt mot klimaet, spør Bakken Riise.

LEDER: Anja Bakken Riise er leder i miljø- og solidaritetsorganisasjonen Framtiden i våre hender. Foto: Framtiden i våre hender
LEDER: Anja Bakken Riise er leder i miljø- og solidaritetsorganisasjonen Framtiden i våre hender. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer

- Stoler Ola og Kari nordmann blindt på Oljefondet?

- Dette aktualiserer i hvert fall en debatt om vi faktisk har den etiske og bærekraftige forvaltningen av fondet som jeg tror at mange nordmenn tror vi har, sier hun til Dagbladet.

Bakken Riise viser til Oljefondets etiske retningslinjer og mener de kan ha blitt en «sovepute», nettopp fordi de ikke er moderne nok.

- For eksempel det svenske fondet AP7. Fondet har fått nye retningslinjer fordi de har bestemt seg for å investere i tråd med Parisavtalen. Dermed har fondet trukket seg ut av flere selskaper som de mener bryter med avtalen, blant annet Exxon.

- Klare forventninger

Ifølge Marthe Skaar, presseansvarlig i Norges Bank Investment Management som er oljefondets forvalter, har klimarisiko vært et fokusområde for Oljefondet i mer enn ti år.

- Vi måler og offentliggjør porteføljens samlede klimagassutslipp årlig, sier Skaar.

Hun legger til at oljefondet har klare forventninger til selskapene det investeres i, blant annet rapportering av utslipp og om hvordan selskapene jobber mot offentlige myndigheter og andre policy-utviklere i forhold til klimareguleringer.

- Vi følger opp dette gjennom vår stemmegivning, og støttet i mai aksjonærforslag i både Exxon Mobil og Chevron som ba om rapportering og vurdering av klimaendringers påvirkning på selskapet.

Klimalobbyister
Bakken Riise forklarer hva som menes med klimalobbyister.

- For eksempel Exxon, som er blant de groveste tilfellene, utøver en svært aktiv lobbyvirksomhet mot strengere klimareguleringer i USA.

Når myndighetene selv ønsker å få på plass moderne og miljøvennlige lover og reguleringer så går disse selskapene aktivt inn for å motarbeide dette.

- Forskerne sier at vi har tre år på å redusere utslippene slik at vi kommer oss unna de farligste klimaendringene. Det betyr at vi ikke kan investere i selskaper som motarbeider lover og reguleringer som sikrer utslippskutt og som må på plass for å hindre en farlig temperaturøkning på to grader.

Vil ha mer hensyn til etikk og bærekraft
Mandatet som fondet har i dag gjør det mulig å være investert selskaper som er klimaverstinger. Bakken Riise mener at det er nødvendig å vurdere forvaltningen av fondet og retningslinjene.

- I kommende stortingsperiode kommer det en diskusjon om organiseringen og rammene for oljefondet, gjennom diskusjonen om ny sentralbanklov. Det åpner for en diskusjon om hvorvidt oljefondet bør forvaltes på en måte som tar vesentlig mer hensyn til etikk og bærekraft enn i dag, sier hun.

Uavhengig av diskusjonen rundt mandatet, så kan Etikkrådet vurderer eksklusjon av lobbyverstingene, basert på det såkalte klimakriteriet, som åpner for at selskaper som har bidratt særlig negativt til klimaendringer kan ekskluderes fra fondet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!