<strong>BILAKSJER:</strong> Oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, har bedre investeringer enn Volkswagen og BMW. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
BILAKSJER: Oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, har bedre investeringer enn Volkswagen og BMW. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Oljefondet har «tapt» 16 mrd på Volkswagen og BMW

Bilprodusentene har kjørt i grøfta og verdien på aksjen oljefondet etter alt og dømme har i de to bilprodusentene har stupt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no): På det høyeste i år, den 17. mars, var børsverdien på Volkswagen 1.158,7 milliarder kroner til den dagens valutakurs. Siden det har aksjen falt over 60 prosent og i skrivende stund er børsverdien på selskapet 416,8 milliarder kroner.

Det betyr at verdien på Volkswagen har falt hele 707 milliarder kroner, nesten to ganger verdien på Statoil, basert på valutakursen på de to tidspunktene.

Bilkrakket Ved årsskiftet hadde Statens pensjonsfond utland - oljefondet - en eierandel i Volkswagen på 1,22 prosent. På det meste i år var de aksjene i bilprodusenten verdt 14,14 milliarder kroner.

I dag, drøyt seks måneder senere, har verdien på det laveste i dag falt til 5,1 milliarder kroner. Dermed har verdien på eierandelen på 1,22 prosent falt med over 8,6 milliarder kroner siden mars.

Det har ikke gått stort bedre for oljefondet i BMW.

Ved årsskiftet hadde Statens pensjonsfond utland en eierandel på 3,02 prosent i bilprodusenten. På det høyeste i år var den eierandelen verdt 21,6 milliarder kroner til den dagens valutakurs.

Siden det har aksjekursen frem til i dag falt med 39,6 prosent og børsverdien på BMW har falt mer enn 283 milliarder kroner.

Det betyr også at oljefondets eierandel, forutsatt at det ikke har skjedd noen endringer i fondets eierandel siden nyttår, er verdt 7,5 milliarder kroner mindre enn på toppen i mars.

16 milliarder i grøfta Tilsammen har aksjene oljefondet hadde i Volkswagen og BMW ved årsskiftet falt med tilsammen 16,1 milliarder kroner i verdi siden toppen i mars.

«Tapet» blir likevel nesten bare for et musepiss å regne i det store oljefondet, som tirsdag har en verdi på 6.913 milliarder kroner.

Så er spørsmålet om oljefondet fremdeles sitter med de samme eierandelene i de to bilprodusentene som ved nyttår?

- Vi oppgir i utgangspunktet våre beholdninger på årsbasis og har ingen oppdatert informasjon om våre eierandeler i BMW og VW. Siste oppdaterte informasjon er dermed henholdsvis 3,02 og 1,22 prosent, skriver informasjonsrådgiver Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management i en epost til Hegnar.no

Følg kursutviklingen i VW og BMW

Rett ned med Glencore Oljefondet hadde også en eierandel i Glencore på 1,88 prosent ved årsskiftet. Da var verdien oppgitt til å være 8,6 milliarder kroner. I mars var verdien 8,4 milliarder kroner, men siden det har verdien på den eierandelen falt med 5,9 milliarder kroner.

Om oljefondets eierandeler fremdeles er det samme, er «tapet» på de tre krakkaksjene Volkswagen, BMW og Glencore på hele 22 milliarder kroner.

Flere økonominyheter Dette kan bli den neste Lehman Brothers
Vanskelig å være bull de neste seks månedene
P-bøter irriterer, men visste du om denne skatteregelen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer