Oljefondet har tapt milliarder på å droppe tobakk

At oljefondet ikke eier tobakksselskaper har redusert avkastningen med 16 milliarder kroner de siste ni årene. Andre etikkvurderinger har «kostet» fondet omtrent like mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Financial Times har Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, gått glipp av 1,94 milliarder dollar i avkastning på ikke å investere i tobakk i årene 2006 til 2015. Dermed nærmer det totale tapet fra de norske, etiske investeringsbeslutningene seg 30 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

- Dette er avisens kalkyle, men den er omtrent riktig. Det (tobakk) utgjør rundt halvparten av det totale inntektstapet på grunn av etikkbeslutningene om ikke å investere, sier statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet til avisen.

Oljefondet har de siste ti årene trukket seg ut av en rekke selskaper på grunn av det etiske regelverket. Dette gjelder blant andre tobakksselskaper, bestemte våpenprodusenter og selskaper som kan bidra til tvangs- eller grovt barnearbeid.

I forrige uke ble det kjent at Norges Bank har besluttet å utelukke 52 selskaper som er engasjert i kullproduksjon, fra oljefondet. Mindreinntektene fra denne avgjørelsen er foreløpig ikke ferdig beregnet.

Ifølge Financial Times hadde oljefondet en akkumulert avkastning på 288 milliarder dollar fra 2006 til 2015. Det tilsvarer 2.385 milliarder kroner etter dagens kurs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer