Oljefondet har tapt over 600 milliarder kroner siden nyttår

Oljefondet rammes hardt av nedgangen på verdens børser. Verdifallet i fondet så langt i år tilsvarer over 100.000 kroner for hver og en av oss.

DET GÅR OPP OG NED: Nestleder Trond Grande og adm. direktør Yngve Slyngstad (th) da de la fram tall for Statens pensjonsfond utland i høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DET GÅR OPP OG NED: Nestleder Trond Grande og adm. direktør Yngve Slyngstad (th) da de la fram tall for Statens pensjonsfond utland i høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdien av aksjene på Oslo børs gikk ned med 4,39 prosent i går, noe som var årets nest verste børsdag. Det var røde tall på børsene i Europa og USA for øvrig, og i dag fortsetter nedturen i Asia.

Uroen på verdens børser, som har preget året så langt, gjør også kraftige innhogg i Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, som vi kaller det.

Verdien på oljefondet var ved utgangen av fjoråret 7475 milliarder kroner, opplyser Norges Bank til Dagbladet.

Verdien på oljefondet er i skrivende stund på 6812 milliarder kroner. Det er over 600 milliarder kroner mindre enn ved utgangen av 2015.

Fondet har med det mistet papirverdier verdt over 100.000 kroner for hver enkelt av oss.

I snitt har fondet gått ned med rundt 16 milliarder kroner per dag - noe som tilsvarer et daglig tap på rundt 3000 kroner for hver nordmann.

Kronekursen betyr mye 60 prosent av oljefondets verdier er plassert i aksjer. Men også kronekursen vil ha mye å si for hvor stor verdi fondet har, målt i norske kroner.

Når kronen styrker seg, vil fondets verdi målt i kroner gå ned, fordi plasseringene er i utenlandske valutaer. Verdien på fondet målt i norske kroner vil gå tilsvarende opp om kronen svekkes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer