Oljefondet har tapt over 600 milliarder kroner siden nyttår

Oljefondet rammes hardt av nedgangen på verdens børser. Verdifallet i fondet så langt i år tilsvarer over 100.000 kroner for hver og en av oss.

DET GÅR OPP OG NED: Nestleder Trond Grande og adm. direktør Yngve Slyngstad (th) da de la fram tall for Statens pensjonsfond utland i høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DET GÅR OPP OG NED: Nestleder Trond Grande og adm. direktør Yngve Slyngstad (th) da de la fram tall for Statens pensjonsfond utland i høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdien av aksjene på Oslo børs gikk ned med 4,39 prosent i går, noe som var årets nest verste børsdag. Det var røde tall på børsene i Europa og USA for øvrig, og i dag fortsetter nedturen i Asia.

Uroen på verdens børser, som har preget året så langt, gjør også kraftige innhogg i Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, som vi kaller det.

Verdien på oljefondet var ved utgangen av fjoråret 7475 milliarder kroner, opplyser Norges Bank til Dagbladet.

Verdien på oljefondet er i skrivende stund på 6812 milliarder kroner. Det er over 600 milliarder kroner mindre enn ved utgangen av 2015.

Fondet har med det mistet papirverdier verdt over 100.000 kroner for hver enkelt av oss.

I snitt har fondet gått ned med rundt 16 milliarder kroner per dag - noe som tilsvarer et daglig tap på rundt 3000 kroner for hver nordmann.

Kronekursen betyr mye 60 prosent av oljefondets verdier er plassert i aksjer. Men også kronekursen vil ha mye å si for hvor stor verdi fondet har, målt i norske kroner.

Når kronen styrker seg, vil fondets verdi målt i kroner gå ned, fordi plasseringene er i utenlandske valutaer. Verdien på fondet målt i norske kroner vil gå tilsvarende opp om kronen svekkes.

Nedgangen får ingen praktisk betydning for hver enkelt av oss, men får betydning for rammene for hvor mye man kan bruke over statsbudsjettet.

Handlingsregelen tilsier at regjeringen kan bruke 4 prosent av fondets verdi i statsbudsjettet.

En nedgang på 600 milliarder kroner tilsier at rammen for hva man kan bruke på statsbudsjettet synker med 24 milliarder kroner, dersom nivået skulle holde seg.

- Ingen praktisk betydning - Vi må regne med at fondet går litt opp og ned. Det har gått veldig mye opp de siste årene, sier professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, til Dagbladet.

Det har han rett i: Så sent som i 2011 var fondets verdi på rundt 3300 milliarder kroner - halvparten  av dagens verdi.

Holden påpeker at i og med at regjeringen de siste årene har brukt en god del mindre enn de fire prosentene de har «lov» til å bruke i forhold til handlingsregelen, er det ikke sikkert at en nedgang på 600 milliarder i denne omgang vil få noen betydning i det hele tatt.

- På kort sikt har nok dette ingen praktisk betydning. I og med at man ligger klart under fire prosent er det ikke noen direkte sammenheng mellom størrelsen på oljefondet og pengebruken. Men det er klart at jo bedre avkastning vi får, jo mer penger vil vi kunne bruke på lenger sikt, sier Holden.

Ifølge nasjonalbudsjettet for 2016 er prognosen for fondet 7449 milliarder kroner 1. januar 2017. Fondet må med andre ord ta igjen de 600 milliardene som er tapt så langt i år for å nå budsjett.

- Det er nokså mye om fondet skal opp med 600 milliarder, men selv om fondet ikke skulle gå opp er man fortsatt i en sterk finansiell situasjon, sier Holden.

 

VÅR FELLES SPAREBØSSE: Verdien av oljefondets plasseringer målt i kroner har gått kraftig ned siden nyttår. I snitt har fondet gått ned med rundt 16 milliarder per dag - noe som tilsvarer et daglig tap på rundt 3000 kroner for hver og en av oss. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto
VÅR FELLES SPAREBØSSE: Verdien av oljefondets plasseringer målt i kroner har gått kraftig ned siden nyttår. I snitt har fondet gått ned med rundt 16 milliarder per dag - noe som tilsvarer et daglig tap på rundt 3000 kroner for hver og en av oss. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer