KATASTROFALE FØLGER: 20. april gikk BP-riggen Deepwater Horizon i lufta, og ettelot seg et borehull på dypt vann som fortsatt spyr ut olje. Det har ført til at BPs aksjekurs nesten er halvert, noe som også rammer det norske oljefondet. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard
KATASTROFALE FØLGER: 20. april gikk BP-riggen Deepwater Horizon i lufta, og ettelot seg et borehull på dypt vann som fortsatt spyr ut olje. Det har ført til at BPs aksjekurs nesten er halvert, noe som også rammer det norske oljefondet. Foto: REUTERS/U.S. Coast GuardVis mer

Oljefondet har tapt ti milliarder kroner på BPs oljesøl

Tapet utgjør 2100 kroner per nordmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ifølge Bloomberg Businessweek har Norge tapt 10,4 milliarder kroner (1,1 milliarder pund) på  plasseringene Statens Pensjonsfond Utland har i British Petrolium (BP) siden ekplosjonen på Deepwater Horizon 20. april.

BP-aksjene falt til sitt laveste nivå siden 1997 i går. Med det har aksjen falt med 48 prosent siden 20. april. Nesten 600 milliarder kroner er forduftet.

Oljefondet har 336 milloner aksjer i BP, noe som utgjør 1,79 prosent av selskapet. Denne aksjeposten har falt med 1,1 milliarde pund siden brønnen under Deepwater Horizon begynte å spy ut olje 20. april.

Tapet utgjør rundt 2100 kroner per nordmann.

- Vi komenterer ikke enkeltinvesteringer, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, Siv Meisingseth til Dagbladet.

Har brukt 10 milliarder 11 oljearbeidere døde i eksplosjonen, som av president Barack Obama har blitt beskrevet som de verste miljøkatastrofen i USAs historie.

Oljegiganten BP har til nå brukt over 1,6 milliarder dollar, rundt 10 milliarder norske kroner, på oljeutslippet.

President Barack Obama har vært svært hard i sin ordbruk mot det britiske selskapet, og gjort det klart at de vil bli holdt økonomisk ansvarlige for skader og tapte livsgrunnlag etter ulykken.

I en uttalelse fra selskapet mandag denne uka heter det at BP har mottatt 51.000 erstatningskrav, mens 26.500 utbetalinger allerede er utført. Totalt har dette til nå kostet selskapet 62 millioner dollar.