Oljefondet i minus i første kvartal

Har tapt 85 milliarder kroner.

MISTET PENGER PÅ BOK: Oljefondet fikk en negativ avkastning på 0,6 prosent i første kvartal av 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MISTET PENGER PÅ BOK: Oljefondet fikk en negativ avkastning på 0,6 prosent i første kvartal av 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oljefondet fikk en negativ avkastning på 0,6 prosent i første kvartal av 2016. Det tilsvarer en nedgang på 85 milliarder kroner.

- De første to månedene i 2016 var preget av høy markedsvolatilitet og bekymring for oppbremsing i Kina. Denne uroen avtok betydelig i mars, sier Trond Grande, nestleder i avdelingen som forvalter Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet.

Aksjeinvesteringene ga i årets første kvartal en avkastning på minus 2,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 3,3 prosent. Investeringer i eiendom fikk en avkastning på minus 1,3 prosent.

Renteinvestering begrenset nedgang En positiv avkastning for fondets renteinvesteringer bidro til å begrense nedgangen i første kvartal.

- Fallende rentenivåer ga en kursgevinst på obligasjonsinvesteringene. Dette er imidlertid negativt for de langsiktige utsiktene og fremtidig avkastning på renteinvesteringene, sier Grande.

Det første kvartalet var også første gang penger ble tatt ut av fondet. Uttaket var på 25 milliarder kroner.

 At kronekursen styrket seg mot hovedvalutaene i løpet av kvartalet, bidro til å svekke fondets verdi med 286 milliarder kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer