Oljefondet investerer i «verdens verste selskap»

Du og jeg eier aksjer for 382 millioner kroner i miljøverstingselskapet Wilmar.

EIER OG ØDELEGGER: Oljefondet eier aksjer for 382 millioner kroner i et selskapet som hugger ned regnskogen Norge betaler flere milliarder kroner for å bevare. På bildet er statsminister Jens Stoltenberg, daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre) på regnskogetur i Jamaragua, Brasil, i 2008. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
EIER OG ØDELEGGER: Oljefondet eier aksjer for 382 millioner kroner i et selskapet som hugger ned regnskogen Norge betaler flere milliarder kroner for å bevare. På bildet er statsminister Jens Stoltenberg, daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre) på regnskogetur i Jamaragua, Brasil, i 2008. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gjennom Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, eier vi aksjer for 382 millioner kroner i selskapet Wilmar.

Verdens verste Selskapet ble nylig kåret til verdens verste selskap av nyhetsmagasinet Newsweek. På listen Green Rankings 2012 ligger selskapet aller nederst av de 500 selskapene som er målt. For andre året på rad.

Kriteriene for rangeringen er basert på forurensing, miljømessig fotavtrykk, hvordan selskapene behandler kontroverser og hvor åpne de er om egne virksomhet.

- Ved å investere i slike verstinger undergraves norsk regnskogsatsning og muligheten for å lykkes med å redde regnskogen, sier avdelingsleder Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Tjener penger Norge har profilert seg på sin innsats for regnskogsbevarende arbeid. Norge har vært en pådriver internasjonalt for å hindre avskoging i utviklingsland, og tidligere miljøvernminister Erik Solheim (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har høstet mange lovord for sitt arbeid med dette.

Samtidig tjener vi altså penger gjennom investeringer som undergraver de samme tiltakene. Norge har lovet å betale Brasil en milliard dollar og tilsvarende i Indonesia dersom de lykkes i bevare regnskog.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer