Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet investerer i «verdens verste selskap»

Du og jeg eier aksjer for 382 millioner kroner i miljøverstingselskapet Wilmar.

EIER OG ØDELEGGER: Oljefondet eier aksjer for 382 millioner kroner i et selskapet som hugger ned regnskogen Norge betaler flere milliarder kroner for å bevare. På bildet er statsminister Jens Stoltenberg, daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre) på regnskogetur i Jamaragua, Brasil, i 2008. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
EIER OG ØDELEGGER: Oljefondet eier aksjer for 382 millioner kroner i et selskapet som hugger ned regnskogen Norge betaler flere milliarder kroner for å bevare. På bildet er statsminister Jens Stoltenberg, daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre) på regnskogetur i Jamaragua, Brasil, i 2008. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, eier vi aksjer for 382 millioner kroner i selskapet Wilmar.

Verdens verste Selskapet ble nylig kåret til verdens verste selskap av nyhetsmagasinet Newsweek. På listen Green Rankings 2012 ligger selskapet aller nederst av de 500 selskapene som er målt. For andre året på rad.

Kriteriene for rangeringen er basert på forurensing, miljømessig fotavtrykk, hvordan selskapene behandler kontroverser og hvor åpne de er om egne virksomhet.

- Ved å investere i slike verstinger undergraves norsk regnskogsatsning og muligheten for å lykkes med å redde regnskogen, sier avdelingsleder Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Tjener penger Norge har profilert seg på sin innsats for regnskogsbevarende arbeid. Norge har vært en pådriver internasjonalt for å hindre avskoging i utviklingsland, og tidligere miljøvernminister Erik Solheim (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har høstet mange lovord for sitt arbeid med dette.

Samtidig tjener vi altså penger gjennom investeringer som undergraver de samme tiltakene. Norge har lovet å betale Brasil en milliard dollar og tilsvarende i Indonesia dersom de lykkes i bevare regnskog.

Må slutte å investere - Selskapet Wilmar er et av de aller største selskapene i verden innen produksjon av palmeolje, og de bærer et hovedansvar for at regnskogen i Sørøst-Asia ødelegges. Oljefondet investerer i en rekke selskaper som selger palmeolje, og Wilmar er desidert verst i klassen. Dette må det bli slutt på, forlanger Ranum i Regnskogfondet.

Indonesia er det landet hvor regnskogen har blitt ødelagt raskest i verden. Dette ødelegger livsgrunnlaget for lokalbefolkningen som er avhengig av skogen for å overleve.

- Finansdepartementet og statsminister Stoltenberg må umiddelbart ta grep for å forhindre at oljefondet investerer selskapene som ødelegger regnskog. Norge bruker årlig tre milliarder kroner på å bevare regnskogen. Da blir det helt uforståelig at vi ikke gjør noe for å få slutt på denne type investeringer, sier Ranum.

Uten tillatelse Wilmar og fire andre selskapene som oljefondet har investert i beskyldes for å ha ryddet regnskog for å bygge palmeoljeplantasjer - uten å ha de nødvendige tillatelsene. Oljefondet eide ved utgangen av 2011 aksjer for nesten 1,6 milliarder kroner i disse selskapene.

- Moralsk sett fremstår dette som helt uforsvarlig. Selv om noen kanskje ikke er så opptatt av moral, så skulle det ikke være så vanskelig å se at det er tullete å bruke pengene på denne måten, sier Ranum.

Oljefondet, som forvaltes av Norges Banks Investment Management, kommenterer av prinsipp aldri enkeltinvesteringer, og heller ikke denne gangen.

- Det eneste jeg kan si er at vi eide en aksjepost på 382 millioner kroner ved årsskifte, sier fondets kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!