- Oljefondet kan være tomt i 2060. Det er når jeg går av med pensjon

Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn ville stramme inn oljepengebruken, men tapte mot partiledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn kjempet lørdag for å få Venstre-landsmøtet med på en endring i statens bruk av oljeformuen.

Men i motsetning til deler av den øvrige opposisjonen ville han ikke bruke mer penger - han ivret for en kraftig innstramming.

- Dette handler om å ta ansvar for framtida, og ikke bruke opp alle pengene nå, sa Rotevatn til Dagbladet før avstemmingen.  

- Om tre stortingsperioder, i 2025, går ikke AS Norge i pluss lenger. Derfor er det kanskje smart begynne å gjøre noen smarte reformer i dag, mens det er mulig og vi har handlingsrom til det, framfor å vente til det virkelig svir. 

Utfordrer Jens Handlingsregelen ble innført i 2001, og er statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) kongstanke. Regelen begrenser statens årlige bruk av Statens pensjonsfond utland (SPU), også kjent som oljefondet, til fire prosent av kapitalen i oljefondet.

Dette er begrunnet med at fire prosent er anslått å være den forventede langsiktige realavkastning på fondet; dersom felleskapet ikke bruker mer av fondet en det vokse hvert år, vil man kunne benytte omtrent like mye av formuen hvert eneste år i overskuelig fremtid.

Men Rotevatn mener fire prosent er altfor raust - og ville jekke handlingsreglen ned til tre prosent.

Unge Venstre-forslaget falt imidlertid da det kom til avstemming i landsmøtet. Venstre vil forstatt følge handlingsregelen slik den er i dag. 

- I dag bruker vi mer penger enn det som er den relle avkastningen av oljefondet. Det betyr at dersom vi fortsetter den høye offentlige pengebruken samtidig som vi stadig jobber mindre, da er fondet tomt i 2060. Det er når jeg går av med pensjon, sier 25 årige Rotevatn til Dagbladet.

Rotevatn kjempet mot landsstyret, men han hadde fylkeslagene fra Oslo og Akershus med seg.

- God intensjon - Intensjonen i forslaget er godt. Jeg er for å bruke mindre, og spesielt i tider som dette når det går godt i økonomien. Men faren ved å senke grensen til 3 prosent er at det vil bli mye enklere ved neste korsvei å heve bruken til 5 eller 6 prosent, sa Venstres andre nestleder Terje Breivik til NTB i forkant av avstemningen.

I sin åpningstale
kom også partileder Trine Skei Grande med et spark til Høyre-leder Erna Solberg, der hun tok til orde for mer forsiktig oljepengebruk.

- Jeg skjønner ikke hva Høyre egentlig holder på med. De har blitt så uklare og regjeringsivrige at de mener alt og ingenting. Den tidligere garantisten for en ansvarlig økonomisk politikk har til og med blitt uklare når det gjelder handlingsregelen. Det er både uforståelig og unødvendig, sa Skei Grande.

- Bare for å si det rett ut: Venstre tuller ikke med penger. Vi tuller ikke med næringslivet, og vi tuller ikke med forutsigbarheten for folk. Venstre kan ikke lage budsjetter som legger opp til en høyere bruk av oljepenger en dagens handlingsregel tillater. Det synes jeg Erna skal være like klar på som meg, fortsatte hun.