Oljefondet kaster ut israelsk selskap

Norges ambassadør i Israel kalt inn på teppet.

KASTER UT ISRAELSK SELSKAP:  - De etiske retningslinjene handler ikke om stater, men om selskapenes virksomhet, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). Torsdag ble det kjent at det israelske selskapet Elbit er kastet ut av oljefondet. Foto: Scanpix
KASTER UT ISRAELSK SELSKAP: - De etiske retningslinjene handler ikke om stater, men om selskapenes virksomhet, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). Torsdag ble det kjent at det israelske selskapet Elbit er kastet ut av oljefondet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israel protesterte og kalte straks inn den norske ambassadøren da det ble kjent Oljefondet kaster ut et selskap som leverer overvåkingsutstyr.

- Vi vil vurdere alle muligheter, sier Ygal Palmor, talsperson for den israelske regjeringen, til nyhetsbyrået AFP.

Israel ble informert om den norske beslutningen via sin ambassadør under et møte i Utenriksdepartementet i Oslo torsdag.

Overvåking

Det israelske selskapet Elbit Systems Ltd. leverer et overvåkingssystem som er et sentralt bidrag til byggingen av den høye israelske barrieren på okkupert område av Vestbredden.

- Vi ønsker ikke å finansiere selskaper som på en direkte måte bidrar til brudd med den internasjonale humanitærretten, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Oljefondets etikkråd har konkludert med at en investering i det israelske selskapet medfører «uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer». Etikkrådet for Oljefondet kom med sin anbefaling i mai, og fondet har allerede solgt seg ut av selskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer