<strong>KASTER UT ISRAELSK SELSKAP:</strong>  - De etiske retningslinjene handler ikke om stater, men om selskapenes virksomhet, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). Torsdag ble det kjent at det israelske selskapet Elbit er kastet ut av oljefondet. Foto: Scanpix
KASTER UT ISRAELSK SELSKAP: - De etiske retningslinjene handler ikke om stater, men om selskapenes virksomhet, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). Torsdag ble det kjent at det israelske selskapet Elbit er kastet ut av oljefondet. Foto: Scanpix Vis mer

Oljefondet kaster ut israelsk selskap

Norges ambassadør i Israel kalt inn på teppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israel protesterte og kalte straks inn den norske ambassadøren da det ble kjent Oljefondet kaster ut et selskap som leverer overvåkingsutstyr.

- Vi vil vurdere alle muligheter, sier Ygal Palmor, talsperson for den israelske regjeringen, til nyhetsbyrået AFP.


Israel ble informert om den norske beslutningen via sin ambassadør under et møte i Utenriksdepartementet i Oslo torsdag.


Overvåking

Det israelske selskapet Elbit Systems Ltd. leverer et overvåkingssystem som er et sentralt bidrag til byggingen av den høye israelske barrieren på okkupert område av Vestbredden.


- Vi ønsker ikke å finansiere selskaper som på en direkte måte bidrar til brudd med den internasjonale humanitærretten, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).


Oljefondets etikkråd har konkludert med at en investering i det israelske selskapet medfører «uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer». Etikkrådet for Oljefondet kom med sin anbefaling i mai, og fondet har allerede solgt seg ut av selskapet.


- Ikke Israel-boikott

- Vi mener at denne barrieren på okkupert område er i strid med folkeretten. Det har også norske myndigheter gitt uttrykk for tidligere, sier Halvorsen.


Hun er nøye med å understreke at det ikke er selskapets nasjonalitet som ligger til grunn for at det israelske selskapet Elbit nå er kastet ut av Oljefondets investeringsportefølje.


- De etiske retningslinjene handler ikke om stater, men om selskapenes virksomhet, sier finansministeren.

Hun erkjenner at hun presiserer dette for å komme i forkant av en eventuell kritikk om boikott av Israel. Etik

krådet for Oljefondet har tidligere vurdert selskaper som har bidratt til byggingen av muren, der selskapene har blitt værende i porteføljen.


- Pensjonsfondet har investert i mange israelske selskaper. Andelen har økt fra 0,04 prosent til 0,24 prosent av den totale aksjeporteføljen, understreker Halvorsen.

- Tonet ned

Ifølge den israelske avisen Haaretz planla Israels utenriksdepartement å komme med en kraftig fordømmelse av den norske beslutningen. Men etter møtet med Norges ambassadør Jakken Bjørn Lian bestemte departementet seg for å tone ned saken.


På møtet opplyste Lian om den norske begrunnelsen for å selge seg ut av Elbit, og dette er grunnen til at den israelske reaksjonen ikke ble så skarp, sier en politisk kilde til Haaretz.


- Vi kan bekrefte at Jakken Bjørn Lian har vært i et møte i det israelske utenriksdepartementet og at Elbit var tema,
sier kommunikasjonsrådgiver i UD Bjørn Svenungsen til Dagbladet.no.

Han vil ikke kommentere utfallet av møtet.

- Det er imidlertid helt normalt at våre ambassadører har møter med myndighetene i andre land. Dette er en del av deres arbeid, seier Svenungsen.


- Folkerettsstridig

Som grunnlag for sin anbefaling har Oljefondets etikkråd lagt vekt på en rådgivende uttalelse fra Den internasjonale domstolen i Haag fra 2004 der det er klart uttalt at bygging av sikkerhetsmuren langs den valgte traseen må anses som i strid med folkeretten. 90 prosent av sperringen går over okkupert område på Vestbredden.


- Det er satt uakseptable hindringer på bevegelsesfriheten for befolkningen i det okkuperte området. Haag-domstolen har bedt statene som er parter i Genève-konvensjonene om å motvirke dette. Norske myndigheter har samme syn og gir støtte til dette, sier finansministeren.


(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer