ARABISK VÅR: Oljefondet lånte nesten en kvart milliard kroner til Egypt før den arabiske våren. Foto: EPA/Amel Pain/Scanpix
ARABISK VÅR: Oljefondet lånte nesten en kvart milliard kroner til Egypt før den arabiske våren. Foto: EPA/Amel Pain/Scanpix Vis mer

Oljefondet lånte 241 millioner til diktaturer

Så kom den arabiske våren. Nå arver nye makthavere gjelda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norge lånte 241 millioner kroner til Egypt, Tunisia og Bahrain like før de to førstnevnte regimene i landene ble veltet i den arabiske våren.

Det kommer fram i en ny rapport Kirkens Nødhjelp presenterer i dag.

Problematisk Det aller meste av disse pengene er statsobligasjoner, som har blitt kjøt i løpet av de siste seks åra, ifølge rapporten.

- Eksemplene illustrerer det problematiske ved investeringer i styresett som ikke holder demokratisk minstemål. Vi er nødt til å ta en grundig gjennomgang av praksisen med kjøp av statsgjeld gjennom Oljefondet, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Rapporten viser at Norge for første gang kjøpte statsobligasjoner fra Tunisia i 2004, og at beløpet økte kraftig i 2005 - et år der innbyggerne i landet opplevde restriksjoner på pressefrihet og angrep på politiske oppisjonelle.

Har kuttet Burma Statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet opplyser at Norge blant annet har kuttet investeringene i Burma, men mener det er viktig å ikke bruke fondet som et utenrikspolitisk tiltak.

- Vi er opptatt av at fondet ikke skal være et utenrikspolitisk virkemiddel, og mener vi bør legge lista høyt før man avskjærer investeringer i et enkeltland, sier Singsaas til Dagbladet.

- Vi foreslo i 2010 å etablere en generell regel som definerer hva som skal til for at fondet skal avskjæres fra å investere i statsobligasjoner fra enkeltland. Blant annet må det være omfattende internasjonale sanksjoner som Norge har sluttet seg til, sier Singsaas videre.

- Vi legger lista høyt fordi vi er opptatt av at dette ikke skal brukes som et utenrikspolitisk tiltak.

50 land Singsaas opplyser at oljefondet har investert i over 50 land.

-  Enkelte av de landene som omtales som verstingland utsteder ikke engang  statsobligasjoner, men per i dag er det bare Burma som er utelukket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer