- Oljefondet må bli grønnere

SV mener oljefondet må trekke seg ut av oljeselskaper og klimaverstinger innenfor alle bransjer. - Alternativet er katastrofe, sier Lysbakken.

DRASTISK:   SV-leder Audun Lysbakken besøker SUs sommerleir ved Gulsrud leirsted. Han foreslår drastiske endringer i oljefondet.

 
 


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DRASTISK: SV-leder Audun Lysbakken besøker SUs sommerleir ved Gulsrud leirsted. Han foreslår drastiske endringer i oljefondet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audun Lysbakken foreslår drastiske endringer for oljefondets investeringer, på Sosialistisk Ungdoms sommerleir i dag. Han vil føre fondet inn i en mer klimavennlig retning.

- Det er en stor risiko forbundet med å investere i selskaper som driver med klima- og miljøskadelig aktivitet, sier Lysbakken.

Sile ut klimaverstingene I sin tale på  SU-leiren foreslår han at Oljefondet skal trekke seg ut av selskaper som driver med klima- og miljøskadelig aktiviteter.

- Et mulig mål er å utelukke den verste fjerdedelen, men dette må utredes, sier Lysbakken.

Han mener det beste både moralsk, økonomisk og politisk er å investere sparepengene på en annen måte enn i olje, kull og gass.

- Mange vil sikkert si at investeringsgrunnlaget er urealistisk, men det er akkurat den samme kritikken SV har fått tidligere med innføringer av etiske retningslinjer. Vi tror det er fullt mulig å øke investeringer innen fornybar energi og gode løsninger for klima, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Alternativet er katastrofe - Hvordan kan investeringene vi har i dag bli verdiløse økonomisk?

- Hvis verden skal nå klimamålene må fossilt brensel forbli under havbunnen. Når en internasjonal klimaplan kommer, vil land bli pålagt å ikke pumpe opp like mye som i dag. Vi må forberede oss på at det ikke lenger vil være økonomisk fornuftig å investere i selskaper som ikke har lov til å ta opp mer, sier Lysbakken.

SV-lederen mener Norge på alvor må begynne å planlegge hvor vi skal investere pengene våre i framtida.

- Verden kan ikke fortsette slik vi har det i dag. Hvis vi ikke stopper de globale utslippene er alternativet katastrofe.

Oljesand vil bli verdiløst økonomisk - Staten eier så mye olje og gass gjennom Statoil, at hensynet til risikospredning taler for å ikke eksponere seg mot olje og gass gjennom Oljefondet, sier SV-lederen. 

Han trekker fram Storebrand som et eksempel. De har nylig trukket seg ut av 13 kullselskaper og seks oljeselskaper med størst eksponering av oljesand. Begrunnelsen er at ressursene vil bli verdiløse derom de uttalte klimamålene blir virkelighet.

- Vi selger oss ut fordi vi mener det reduserer risikoen i våre investeringer, og fordi selskapene ikke bidrar til en bærekraftig utvikling i den utstrekning og takt vi ønsker oss, sier Christine Meisingset, leder for bærekraftige investeringer i Storebrand, til Aftenbladet.

MÅ REDUSERE RISIKOEN: SV-leder Audun Lysbakken på besøk ved SUs sommerleir. Han mener  Oljefondet må trekke ut av alle klimaverstinger innenfor alle bransjer. 


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MÅ REDUSERE RISIKOEN: SV-leder Audun Lysbakken på besøk ved SUs sommerleir. Han mener Oljefondet må trekke ut av alle klimaverstinger innenfor alle bransjer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer